Hlavní obsah

Soud Niederlemu nepřiznal vyšší odškodné

Právo, lek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Významný český fyzik Jiří Niederle neuspěl u soudu s požadavkem o větší odškodné od podnikatele Martina Havlíka, který ho loni v červnu zbil. Vědec za komplikace spojené s utrpěným otřesem mozku, zlomeninou obličejové kosti a pohmožděniny žádal necelých 130 tisíc korun.

Článek

Okresní soud pro Prahu-západ mu původně přiznal nárok zhruba poloviční, tedy sumu tabulkově odpovídající vzniklé újmě. Zmocněnec fyzika ovšem žádal, aby soud vzhledem k brutálnímu chování útočníka částku zvýšil, jak to umožňuje zákon. S tím se obrátili na odvolací středočeský krajský soud.

Ten žádost ve středu zamítl s tím, že tento postup "není účelem trestního řízení." Zároveň fyzikovi vzkázal, že má možnost odškodnění požadovat u občanskoprávního soudu. Břeclavský podnikatel Martin Havlík byl za napadení a zbití Niederleho pravomocně odsouzen na dva roky s podmíněným odkladem na čtyři léta.

Havlík slavil loni v červnu s mnoha přáteli své narozeniny v klubu sousedícím s Niederleho chatou. Podle verdiktu společně s Markem Oulehlou vnikli v noci do fyzikova domu. Zřejmě se domnívali, že známý český vědec, který si předtím stěžoval na hluk z klubu, pokreslil barvou luxusní auta Havlíkových hostů. Oulehla vyvázl jen s pokutou, jeho účast na útoku nebyla prokázána.

Reklama

Související témata:

Související články

Za útok na Niederleho zatím obvinění nepadla

Policisté dosud nezadrželi žádného ze surovců, kteří v neděli v Řitce násilně vnikli do domu akademika Jiřího Niederleho a zmlátili světoznámého fyzika tak,...

Výběr článků

Načítám