Hlavní obsah

Akademika Niederleho zmlátili v jeho domě zřejmě podnikatelé

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policisté předpokládají, že akademika Jiřího Niederleho v jeho domě v Řitce v neděli ve dvě hodiny po půlnoci zmlátili soukromí podnikatelé, kteří se účastnili hlučného večírku v místním luxusním S clubu.

Foto: Josef Zajíc

Cyklostezka po pravém břehu řeky Odry.

Článek

"Podezíráme z tohoto brutálního činu šest osob. Ve vyšetřování musíme odhalit ty, co do akademikova domu vnikli přes balkon, rozbili vstupní skleněné dveře, vyhrožovali zavražděním  a napadli akademika kopanci a pěstmi. Totožnost všech šesti osob známe," řekl v úterý Právu policista okresu Prahy-západ. Uvedl, že ve skupině podezřelých jsou soukromí podnikatelé, kteří si policii stěžovali, že jim někdo pomaloval jejich luxusní auta barvou.

"Barva je smývatelná vodou. Auta nebyla nijak poškozena. Vyšetřujeme to jako přestupek, kterého se dopustil neznámý pachatel," vysvětlil policista. Pomalovaná auta měla být podle hlavní vyšetřovací verze záminkou k vniknutí do akademikova domu a jeho zmlácení.

"Podnikatelé se zřejmě domnívali, že jim auta natřel akademik, když neuspěl se svou stížností na hlučnou zábavu v S clubu," poznamenal policista s tím, že vyslovuje pracovní domněnku.

Policejní vyšetřování podle vedoucí živnostenského odboru Městského úřadu Černošice Hany Vyhnalové doplní vyšetřování činnosti provozovatelů S clubu v Řitce, která spadá do správní působnosti Černošic.

Provozovatel vinárny neznámý?

"V registru živnostenského podnikání není nikdo, kdo by měl oprávnění provozovat vinárnu a další provozy tohoto druhu. Povinností provozovatele je ohlásit to našemu úřadu i tehdy, je-li registrován jiným živnostenským odborem. Proto činnost S clubu prověříme s podmínkou, že dostaneme od Práva písemný podnět," řekla v úterý Právu Vyhnalová. Podle advokáta Jiřího Teryngela nemusí Právo žádný písemný podnět podávat.

"Zpráva deníku Právo je zcela postačující. Navíc jí není třeba, protože ze zákona mají živnostenské odbory právo provádět kontroly z vlastního podnětu," zdůraznil advokát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám