Hlavní obsah

Známe útočníky na fyzika Niederleho, domnívá se policie

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie je přesvědčena, že dva surovci, kteří v neděli ráno po skončení hlučného večírku v místním S clubu zmlátili světoznámého fyzika, akademika Jiřího Niederleho v jeho domě v Řitce, už uvázli v její síti. Podle informací Práva mají již úplný soupis účastníků noční zábavy, mezi nimiž útočníky hledají.

Foto: Alena Jandlová
Článek

"V seznamu jsou také podnikatelé, jež podezíráme, že rozmlátili dveře od vstupu na terasu domu akademika Niederleho, kterého po vniknutí do domu skopali do bezvědomí. Již jsme také kontaktovali majitele S clubu," potvrdil v pátek informace Práva středočeský kriminalista, který spolupracuje na vyšetřování případu.

Vědec má zlomeniny lebky, žena nervový otřes

Podle vyšetřovatelů by jasno do případu mohla vnést už chystaná konfrontace s napadeným akademikem. Doba, kdy k ní dojde, závisí na zdravotním stavu zraněného vědce, který utrpěl při přepadení zlomeniny lebky v obličejové části, i jeho manželky, která z útoku surovců vyvázla s nervovým otřesem.

"Stále se necítím ve své kůži. V pondělí musím do pražské nemocnice v Motole. Lékaři budou zvažovat, jestli budu muset podstoupit operaci tváře v místech, kde mám zlomeniny. Doufám, že to nebude třeba," řekl v pátek Právu akademik Niederle, který si v úterý na lékařích vymohl propuštění do domácího léčení ve snaze být nablízku manželce. Potvrdil, že se konfrontace s útočníky účastní, jak jen to bude možné.

Niederle: poznám je

"Postavím se jim tváří v tvář a ukážu, kdo z nich to byl. Jednoho poznám naprosto jistě. Druhého s velkou pravděpodobností," poznamenal Niederle.

Zdůraznil, že z odhodlání usvědčit pachatele a dosáhnout jejich potrestání podle platných zákonů neustoupí. "Nemám právo na strach. Chci napomoci tomu, aby se u nás více prosazovala spravedlnost," dodal akademik.

Majitel S clubu spojení s incidentem odmítá

Obyvatelé Řitky energický postup středočeských kriminalistů uvítali. "Snad to učiní i přítrž řádění lidí, kteří sami sebe určili do role vyvolených, kterým je všechno dovoleno" poznamenal jeden místní obyvatel, který si nepřál kvůli vlastní bezpečnosti být jmenován.

Místní lidé uvítali i rozhodnutí živnostenského odboru černošické radnice provést důkladnou kontrolu podnikatelských a pohostinských aktivit provozovatelů S clubu. Jeho majitel, třiatřicetiletý podnikatel Jan Moťovský, však Právu v pátek řekl, že podle něj nebylo dodnes prokázáno spojení akce, která v S clubu tehdy byla, s napadením akademikova domu.

"Na večírku, po němž došlo k napadení, jsem nebyl. Je mi líto, že je spojováno s S clubem, který vlastním. V pondělí budu hovořit s policií. Teprve potom budu moci vydat své stanovisko," uvedl Moťovský. 

Reklama

Související témata:

Související články

Za útok na Niederleho zatím obvinění nepadla

Policisté dosud nezadrželi žádného ze surovců, kteří v neděli v Řitce násilně vnikli do domu akademika Jiřího Niederleho a zmlátili světoznámého fyzika tak,...

Výběr článků

Načítám