Hlavní obsah

Expolicisté včetně bratra exministra Řebíčka dostali napotřetí podmínky za úplatky

Právo, Aleš Pelikán
Teplice

Po dvou osvobozujících rozsudcích napotřetí teplický soud třem bývalým policistům včetně Adama Řebíčka, bývalého finančního ředitele Slavie a bratra exministra dopravy, uložil ve čtvrtek podmíněné tresty. Soudce, který již dvakrát obžalované viny zprostil, jim nyní za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele uložil tresty od 18 měsíců do dvou let. Dva z obžalovaných se proti rozsudku na místě odvolali, třetí si ponechal lhůtu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Bývalý policisté (zleva) Roman Majerník, Adam Řebíček a Radek Turišin u teplického soudu

Článek

Nejnižší trest 18 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky dostal dosud netrestaný Adam Řebíček, Roman Majerník dostal dvouletý trest s odkladem na pět let a Radek Turišin dvouletý trest s odkladem na 3,5 roku. Turišin a Řebíček dostali i peněžité tresty ve výši 250 tisíc korun, Majerník pak trest 400 tisíc.

Všichni tři pracovali u teplické hospodářské kriminálky a podle obžaloby poskytovali za úplatu informace a nabízeli zastavení vyšetřovaných kauz. Podle soudu brali opakovaně peníze od bývalého majitele autobazaru AutoHypo Michala Bartese. Měli mu slibovat, že zastaví jeho stíhání za podvody. Nyní mu mají všichni obžalovaní společně také uhradit škodu půl miliónu korun. Majerník a Turišin již byli za úplatky v jiných kauzách dříve odsouzeni. Oba soud potrestal podmíněnými tresty a pokutou.

Dvakrát zproštěni

Soudce odůvodnění omezil pouze na stručné vyjádření ohledně výše trestů. „Tresty jsou ukládány s ohledem na to, jakou trestní minulost za sebou obžalovaní měli, soud zohlednil i časový odstup od spáchání trestné činnosti po projednání věci soudem,“ řekl soudce Milan Ferenc s tím, že důvod, proč je po dvou osvobozujících rozsudcích nyní uznal vinnými, bude až v písemném odůvodnění rozsudku.

Bývalé policisty soud v nynějším případu dvakrát obžaloby zprostil kvůli nedostatečným a nejednoznačným důkazům. Druhý osvobozující rozsudek zrušil krajský soud letos v dubnu a nařídil nové projednání. To ve čtvrtek trvalo necelé dvě hodiny a žádné nové důkazy ohledně viny či neviny obžalovaných nepřineslo.

Adam Řebíček byl v posledních letech finančním ředitelem SK Slavia Praha fotbal, kterou vlastnil jeho bratr Aleš. Ten byl ministrem dopravy ve vládě Mirka Topolánka, tedy v letech 2006 až 2009. V roce 2006 nastoupil Adam Řebíček do polostátní firmy ČEZ, o rok později se dostal do dozorčí rady jejích dvou dceřiných firem a ještě před koncem bratrova ministerského působení přešel do státní Správy železniční dopravní cesty.

Reklama

Výběr článků

Načítám