Hlavní obsah

Zakopej ho, řekl obžalovaný z vraždy zaměstnanci. Ten to udělal a pak šéfa udal

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Případ brutální vraždy, po jejímž dokonání pachatel poručil svému zaměstnanci, aby oběť zakopal, začal projednávat v pondělí Krajský soud v Ostravě. Muž svého šéfa poslechl a tělo ukryl do protipovodňové hráze v Ostravě-Koblově. Později celou věc po poradě se svými příbuznými oznámil policii.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ivo Kaňok je obžalovaný z vraždy a také z šíření poplašné zprávy.

Článek

Jak vyplynulo z výslechu devětadvacetiletého obžalovaného živnostníka Ivo Kaňoka, neobvyklý pracovní úkol nebyl na celém případu jediné, nad čím zůstává rozum stát. Po činu vrah ukradl své oběti auto a snažil se ho prodat několika lidem. Byla tedy jen otázka času, kdy si pro něj kriminalisté přijdou.

Motivem vraždy, která se stala krátce před loňskými Vánocemi na stavbě protipovodňové hráze, byly obchodní spory mezi obžalovaným a firmou ze Slezské Ostravy, pro kterou muž pracoval. Nebyl to přitom jeho první konflikt se zákonem – už měsíc před vraždou volal na tísňovou linku a oznámil, že ve firmě jsou uloženy nálože výbušnin.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Už deset měsíců nemyslím na nic jiného. Udělal jsem strašně špatnou věc
obžalovaný

Policie musela tehdy evakuovat několik desítek zaměstnanců. Motivem činu byla skutečnost, že firma po Kaňokovi vymáhala penále za pozdě dokončenou práci. Ten ale označil její nároky za neoprávněné.

Necelý týden před Vánoci Kaňok vylákal šéfa firmy, kterému dlužil částku ve výši 142 tisíc korun, na odlehlé místo. U sebe měl kuchyňský nůž, který na něj vytáhl. „Chtěl jsem ho jen postrašit, ale on se mi ho pokoušel vytrhnout. Pořezal jsem se. Pak jsem začal bodat,“ řekl obžalovaný u soudu. Své oběti zasadil více než dvě desítky ran po celém těle.

Byl prý v šoku

Muž u soudu vypovídal bez jakýchkoliv stop emocí. „Vy to tady popisujete, jako byste si mazal chleba s máslem, bez jakékoliv lítosti,“ neudržel se zmocněnec pozůstalých. „To není pravda, já už deset měsíců nemyslím na nic jiného. Udělal jsem strašně špatnou věc,“ řekl Kaňok.

Obžalovaný tvrdí, že na schůzku nejel s úmyslem zabíjet, a kdyby se s ním druhý muž nezačal přetahovat o nůž, nic by se nestalo. „Vy tady jste vzdělaní lidé. Kdybych to plánoval, tak bych to přece udělal úplně jinak,“ řekl obžalovaný soudu.

To, že zakopání těla uložil svému zaměstnanci, označil za zkrat. Na dotaz soudkyně, proč to neudělal sám, řekl, že byl v šoku.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechy svědků a soudních znalců. Není vyloučeno, že rozsudek by mohl být vyhlášen už v úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám