Hlavní obsah

Řekli nám, že kamión uvízl v zácpě, řekl soudu kurátor vykradené výstavy o Marilyn Monroe

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Případ ztraceného mobiliáře pražské výstavy o Marilyn Monroe se nachýlil ke konci, pražský Městský soud v úterý skončil dokazování. Zbývají tak závěrečné řeči a vynesení rozsudku, ke kterému by mělo dojít počátkem listopadu. Posledním slyšeným svědkem byl Jan Třeštík, kurátor pražské výstavy.

Foto: Archiv, Právo

Marilyn Monroe

Článek

Třeštík při své výpovědi popsal obtíže, které zásilku s věcmi, patřícími americké hvězdě padesátých let, provázely při převozu z muzea ve Florencii do Prahy v roce 2013. Po dohodě s italskou stranou si pražští vystavovatelé k převozu objednali přepravní firmu DHL. Ta zásilku předala slovenskému subdodavateli. Třeštík pojal podezření, už když náklad nebyl doručen ve stanovený den.

„Nejprve nám řekli, že se náklaďák zpozdil a uvízl v zácpě. Když nedorazil ani druhý den už to bylo divné,“ uvedl Třeštík. Po několika telefonátech dostali číslo přímo na řidiče, který náklad vezl. „Řidič nám řekl, že náklad složil podle instrukcí od zadavatele v Holešovicích místo Pražského hradu,“ pokračoval kurátor. S kolegou se tedy vydali do holešovického skladu, kde už bylo několik lidí, kteří postrádali své zásilky, a policie. Ve skladu ale věci na výstavu nenašli.

Našlo se torzo

„Zhruba po roce jsme byli vyrozuměni policií, že v Berouně byla nalezena torza zásilky,“ vzpomínal Třeštík. Podle něj bylo nejtěžší stihnout vyrobit repliky ztracených věcí, jako například boxy na boty, za devět dní, které zbývaly do začátku výstavy.

Jako poslední důkaz nechal soudce Tomáš Kubovec přehrát značné množství odposlechů pořízených vyšetřovateli v roce 2013. Obžalovaní Eugen Čerge a Milan Kožina se v nich domlouvají například na vykládání nákladních aut. Čerge s Kožinou odposlechy považují za vytržené z kontextu a „intimní, soukromé příběhy, které se prolínají“.

Čerge, Kožina a Josef Hort jsou obžalovaní z podvodu, za což jim hrozí až deset let vězení. Podle vyšetřovatelů způsobili krádeží nejen mobiliáře téměř devítimiliónovou škodu. Muži měli ukrást také kosmetiku, elektrické spotřebiče, krmivo pro psy nebo také liščí ocas či stojan na záchodovou štětku.

Výstavu navštívilo přes padesát tisíc lidí

Expozice výstavy Marilyn v hodnotě 1,66 miliónu korun se ztratila 21. května 2013. Jednalo se mimo jiné o diář herečky, vějíř s ptačím peřím, černé síťované punčocháče, prostěradlo, časopis Playboy, pohovku fuchsiové barvy či pozvánku na narozeniny Johna Kennedyho.

Podle policie si muži vytipovali několik kamiónů s luxusním zbožím, kosmetikou či elektronikou, které jely z Itálie. A pořadatelé výstavy mezi nimi měli kamión označený jednou z velkých módních značek.

O tři měsíce později policie zajistila některé z předmětů a technické vybavení výstavy, ztracené fotografie a další exponáty se ale nenašly.

Výstava se nakonec i přes tyto problémy konala, navštívilo ji přes 50 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám