Hlavní obsah

Byli jsme jen skladníci, odmítli obžalovaní vinu na zmizení věcí Marilyn Monroe

Novinky, bad
Praha

Trojlístek údajných podvodníků se zásilkami v kamionové přepravě stanul ve středu před pražským městským soudem. Obžaloba viní Eugena Čergeho, Milana Kožinu a Josefa Horta z toho, že se podvodem dostali k přepravovaným zásilkám v celkové hodnotě bezmála devět miliónů korun. Do ruky se jim dostal také mobiliář Marilyn Monroe přepravovaný z muzea v italské Florencii na výstavu na Pražském hradě.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaní Eugen Čerge a Milan Kožina (v bílé košili v pozadí)

Článek

Muži podle obžaloby převzali v roce 2013 kontrolu nad slovenskou přepravní společností Manage Log. Jako její jednatelé si poté na internetové spediční databance RaalTrans vytipovali objednávky, o které – přes různé prostředníky – projevili zájem a následně je zadávali dalším přepravním firmám. Jejich řidičům pak volali, že se změnilo původní místo vykládky a nasměrovali je do skladu v pražských Holešovicích, kde náklad vyložili.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle seznamu odcizeného zboží je zřejmé, že mužům bylo jedno, o jaké zboží jde. Kromě mobiliáře k putovní výstavě Marilyn si měli zaopatřit například elektrospotřebiče, kosmetiku, krmivo pro domácí zvířata, plastové granule nebo i liščí ocas či stojan na záchodovou štětku.

Vinu odmítají

Všichni tři jakoukoliv vinu odmítli. „Žádnou nelegální činnost jsem nikdy nevyvíjel ani nevykonával,“ prohlásil u soudu Hort, který podle svých slov pouze zajišťoval sklady pro překládku kamiónů. „Nebylo mi řečeno kdy, kolik a čeho přijede,“ dodal.

Také Čerge popřel, že by se čehokoliv dopustil. „Trestné činnosti jsem se nedopustil a zcela odmítám obvinění a potažmo obžalobu k mé osobě,“ sdělil soudu Čerge. I v minulosti několikrát trestaný Milan Kožina se prý ničeho nezákonného nedopustil.

Byl to právě Kožina, který měl podle obžaloby řidiče kamiónů směrovat do holešovického skladu. „Dostal jsem práci ve skladu, byla to práce jako jakákoliv jiná,“ řekl Kožina. „Nikoho jsem nikam nenaváděl, aby přijel.“

Více světla do způsobu, jakým muži pracovali, by měli přinést výslechy svědků a především odposlechy telefonních hovorů.

Muži jsou obžalováni z podvodu, kterého se měli dopustit jako organizovaná skupina a navíc způsobili škodu velkého rozsahu, za což jim hrozí až desetileté vězení.

Diář, punčocháče i pozvánku na narozeniny JFK

Část expozice výstavy Marilyn v hodnotě 1,66 miliónu korun se ztratila 21. května 2013. Jednalo se mimo jiné o diář herečky, vějíř s ptačím peřím, černé síťované punčocháče, prostěradlo, časopis Playboy, pohovku fuchsiové barvy či pozvánku na narozeniny Johna Kennedyho.

Podle policie si muži vytipovali několik kamiónů s luxusním zbožím, kosmetikou či elektronikou, které jely z Itálie. A pořadatelé výstavy mezi nimi měli kamión označený jednou z velkých módních značek. [celá zpráva]

O tři měsíce později policie zajistila některé z předmětů a technické vybavení výstavy, ztracené fotografie a další exponáty se ale nenašly.

Výstava nakonec i přes tyto problémy proběhla, navštívilo ji přes 50 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám