Hlavní obsah

Útočníci, kteří vnikli do bytu a pobodali muže, dostali až 11 let za mřížemi

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na 11 let za mříže poslal ve čtvrtek senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě Miroslava Jurečku (28) a na 10,5 roku Petra Pišana (24) za to, že loni v dubnu vnikli v Olomouci do bytu, který zdemolovali a jednoho muže tam pobodali dvěma noži. Mladíkům přitom za pokus o vraždu a porušování domovní svobody hrozilo až 18 let vězení.

Foto: Petr Marek, Právo

Miroslav Jurečka (vlevo) a Petr Pišan (vpravo) u olomouckého krajského soudu.

Článek

Verdikt není pravomocný, protože žalobkyně i obžalovaní si ponechali lhůtu na odvolání.

„Je zřejmé, že v bytě byli. Policie je zadržela v jeho blízkosti a s noži. A je i řada dalších důkazů, které tvoří ucelený řetězec a oba obžalované jednoznačně usvědčují. Jurečka dostal vyšší trest s ohledem na jeho dřívější kriminální minulost,“ vysvětlil předseda senátu KS Vladimír Hendrych.

Vše se odehrálo loni 5. dubna. Násilníci, jak vyplynulo u soudu, v opilosti a pod vlivem drog vnikli po vykopnutí vstupních dveří do bytu v Rooseveltově ulici v Olomouci, a to s úmyslem napadnout majitele bytu. Ten se tam však v té době nenacházel. V bytě proto rozbili či poškodili zařízení. Poté vyběhli ven.

Později se vrátili, ale v bytě našli jen muže, který tam přebýval. Toho napadli, opakovaně ho bodali kuchyňským a loveckým nožem do různých částí těla a způsobili mu tak vážná zranění. Napadený se musel podrobit operaci a jen díky včas poskytnuté odborné a účelné lékařské péči nepřišel o život.

Nechtěli prý nikoho zabít

Obžalovaní odmítli, že by útočili. Pišan tvrdil, že byl opilý a na nic si nepamatuje. Jurečka však přiznal, že do bytu vnikli. Majitel prý dlouhodobě napadal jeho bratra, který bydlel vedle. „Měli jsme toho dost. Chtěli jsme na něj zavolat policajty. Dveře bytu byly otevřené. Byl tam strašný nepořádek. Zuřil jsem, že bratra mlátí, a tak jsem kopal do všeho, co tam bylo. Asi ze strachu jsem vzal nůž z kuchyňské linky. Nepoužil jsem ho však,“ uvedl již dříve Jurečka a na své nevině trval i ve čtvrtek.

„Odmítám tvrzení obžaloby, že bychom chtěli někoho zabít, a také to, že bychom takovou ohavnost plánovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám