Hlavní obsah

Manžele zastihla v Jeseníkách bouřka, po výboji upadli do bezvědomí

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseníky

Starší manželský pár zasáhl v úterý odpoledne na vrchu Vozka v Jeseníkách sekundární výboj blesku. Muž i žena upadli do bezvědomí. Naštěstí nebyli zasaženi přímo bleskem, takže neutrpěli žádná vážná zranění. Právu to ve středu sdělil náčelník jesenické Horské služby Michal Klimeš.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vzhledem k tomu, že muž se ženou byli na hřebenech hor v té době sami, leželi bez pomoci nějakou dobu, než se žena probrala. „Byla v silném šoku, zmatená, ale vydala se do údolí hledat pomoc. Nakonec se jí v jedné z chat podařilo použít telefon,“ uvedl Klimeš.

Muž podle něj zůstal v bezvědomí na místě a našli jej dva náhodní turisté. Nakonec se i on probral a turisté zavolali záchranáře. Oba manžele ošetřili zdravotníci povolaní linkou 155 a převezli je za asistence členů Horské služby k dalšímu ošetření do nemocnice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Důrazně varujeme před túrami v oblasti vrcholů a hřebenových partií. V těchto dnech se obvykle v odpoledních hodinách v Jeseníkách objevují bouřky a hrozí nebezpečí zasažení bleskem,“ apeloval na turisty Klimeš.

Upozornil, že pokud by turisty taková bouřka ve vrcholových lokalitách ohrozila, měli by sejít do údolí. „Rozhodně by se však neměli schovávat mezi skalními útvary a pod stromy. V takových případech hrozí nejen ohrožení zdraví s vážnými následky, ale přímo života,“ dodal Klimeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám