Hlavní obsah

Maminko, je to normální? ptala se údajně znásilněná dívenka

Novinky, bad
Praha

Druhý den soudního jednání s bývalým plaveckým instruktorem, obžalovaným z osahávání a znásilnění dvou pětiletých dívek, přinesl především výpovědi obou matek holčiček. Obě prý prožívaly údajné události minulého roku velmi emotivně. Podle učitelek ze školky i instruktorek plavání je ale celá věc nesmysl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obžalovaný instruktor plavání u pražského městského soudu

Článek

Nejprve vypovídala matka holčičky, která kauzu odstartovala. Odpoledne po školce ji vyzvedávala a už v šatně byla prý její dcerka poměrně rozrušená. „Maminko, určitě není normální, že mi pan učitel strčil prsty do pipinky,“ řekla prý matce. „Ptala se mě, jestli je to správné, že mi to řekla, jestli je to normální,“ uvedla matka, která to s ní začala probírat, podle svých slov velmi zevrubně, aby vyloučila pochybnosti. Vysvětlovaly si prý, co je pod plavkami a na plavkách. „Chápu, že nějaký úchop může být na plavkách, to si myslím, že není nic proti ničemu,“ myslí si matka dvou dětí.

Její dcera se prý také vyjádřila ve smyslu, že to pan učitel dělá ostatním dětem, které umí plavat. Žena to prý okamžitě chtěla řešit, ale ve školce v odpoledních hodinách už nebyly učitelky její dcery a ředitelka jí prý nezvedala telefon.

To je ale v rozporu s výpovědí učitelky MŠ, která byla s dětmi na plavání. Té měla ředitelka volat ještě téhož večera s tím, že si jí matky stěžovaly. Druhý den pak učitelku kontaktovala kriminální policie a zakázala jí o celé věci mluvit.

Podle instruktorek je to nesmysl

Matka to probírala tedy znovu večer doma, a když se její dcera zmínila, že se totéž stalo i další dívce, okamžitě kontaktovala její matku. Po telefonním hovoru s ní a jejím partnerem podala týž den na policii trestní oznámení. Druhá z matek údajně poškozených dívek vypovídat odmítla s tím, že by to psychicky neunesla. „Dcera mi řekla, že na ni pan učitel byl zlý a říkal jí, že je lakomá,“ uvedla žena. Její dcera se prý dodnes stydí před muži, na bazén se nemůže ani podívat a nechce se učit plavat.

Podle instruktorek plavání, které učily v ten den ostatní družstva, je celá věc holý nesmysl. „Je tam plno lidí, plavčík, učitelky, někdy i rodiče,“ uvedla instruktorka.

„Při té výuce se to rozhodně stát nemohlo, je to nemožné. Z toho břehu nejde sahat na dítě,“ souhlasila další učitelka plavání. „Je možné, že pokud instruktor chytí to dítě za plavky, tak se můžou zaříznout někam, kde to není úplně příjemné,“ připustily.

Emoce na chodbě

Soudní jednání provázely i průtoky emocí. „Starý krávy, jdete svědčit pro jeho dobro, já si ho stejně najdu,“ pokřikoval podle učitelky ze školky partner jedné z matek na chodbě soudu. „To byly naprosto nemístné poznámky. Připadalo mi, že ten člověk je buďto opilý, nebo není normální,“ dodala později i cvičitelka plavání, která byla také předvolána jako svědkyně.

„My jsme nesměly nic říkat a maminky roznášely nepravdy, že to skoro vypadalo, že jsme ty děti znásilnily my. Pan starosta se chce zavděčit občanům, takže to odnesla paní ředitelka, byla odejita,“ prohlásila učitelka mateřské školky.

Devětadvacetiletý instruktor je obžalován ze znásilnění dvou dívek, ke kterému mělo dojít loni v dubnu v Praze. Podle obžaloby „ze břehu odhrnul plavky v oblasti rozkroku a rukou jim osahával přirození“. V jednom případě měl instruktor dokonce vsunout dívence dva prsty do pochvy, což je trestním zákoníkem chápáno jako „způsob srovnatelný se souloží“. Muž podle znalců netrpí žádnou duševní poruchou ani deviací.

Instruktorovi hrozí v případě odsouzení až dvanáct let vězení.

Soud jeho předseda Kamil Kydalka odročil na polovinu října, kdy chce vyslechnout další dvě svědkyně a znalkyni z oboru psychologie, která se v úterý nemohla dostavit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám