Hlavní obsah

Boj mezi mocnými inspektory GIBS: Podezřívají se ze vzájemného špiclování

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvnitř Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která vyšetřuje trestnou činnost policistů a dalších lidí ve služebním poměru, to v poslední době vře. Dusná atmosféra vyvrcholila podle informací Práva tento týden, kdy si šéf kanceláře ředitele Petr Sobotovič nechal kvůli podezření ze svého odposlouchávání ze strany kolegů z inspekce důkladně prohledat vůz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Právu to potvrdily dva dobře informované zdroje blízké vedení GIBS. Sám Sobotovič, který působí jako pravá ruka šéfa celé inspekce Ivana Bílka, ve čtvrtek nezvedal svůj mobilní telefon a na otázky zaslané Právem nereagoval.

Není tak jasné, zda ve voze štěnice skutečně byla či zda šlo o planý poplach.

Šéf kanceláře ředitele inspekce Ivana Bílka přitom podle informací Práva ze svého špiclování podezříval jednoho z nejvyšších důstojníků GIBS a v jejím vedení tak došlo k otevřenému konfliktu. „Neskutečně se pohádali, řvalo se tam a mlátilo pěstmi do zdí,“ řekl k tomu dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován.

Inspekce se k tomu odmítla jakkoli vyjádřit. „Tyto záležitosti nekomentujeme,“ konstatovala mluvčí GIBS Radka Sandorová. V obecné rovině pouze doplnila, že inspekce k objasnění případných poškození služebních vozů využívá „veškeré potřebné postupy k objasnění, zda nedošlo k protiprávnímu jednání“.

Není to poprvé

Podle informací Práva u prohlídky Sobotovičova vozu asistoval speciální policejní Útvar zvláštních činností, který pro detektivy zajišťuje vše kolem odposlechů.

Není to první podobný konflikt uvnitř sboru. Někdejší první náměstek inspekce Dušan Brunclík loni po svém odchodu veřejně nařkl Bílkova náměstka pro speciální služby Romana Ševčíka z toho, že stál za instalováním sledovacího softwaru do mobilů některých příslušníků GIBS.

Touto záležitostí se stále zabývá poslanecká komise pro kontrolu GIBS a v zákulisí se mluví o tom, že ve skutečnosti jde spíše o boj mezi dvěma znepřátelenými skupinami uvnitř úřadu.

A právě aktuální incident může být jeho pokračováním.

Reklama

Výběr článků

Načítám