Hlavní obsah

Stařík hrozil výbuchem bomb, v dopisech se podepsal a uvedl i adresu

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Pomalu vstal z postele, sáhl si na noční stolek pro hrnek s čajem a začal z něho usrkávat. Téměř osmdesátiletý Karel Švec působí na první pohled bezbranně a nevinně, čímž vzbuzuje jistý soucit. Kdyby se ale před třemi týdny dostal pod ruku lidem na nádraží v Klatovech nebo zaměstnancům tamního soudu, zcela jistě by od nich schytal spršku jadrných slov.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Osmdesátiletý Karel Švec posílal výhružné dopisy, v nichž se dokonce podepsal.

Článek

Oba objekty musela policie na několik hodin vyklidit a prohledat kvůli dopisům, ve kterých stařík hrozil výbuchem bomby. Práci kriminalistům usnadnil jen v tom, že se pod výhrůžky podepsal celým jménem a uvedl i adresu Zdravotního a sociálního centra v Letinech u Plzně, kde už téměř dva roky pobývá.

„Udělal jsem volovinu, je to blbý, co?“ byla první slova bývalého elektrikáře z plzeňské Škodovky. S nějakým sáhodlouhým textem si hlavu nelámal, napsal jen jednu větu „Dnes u vás vybuchne bomba“, to ale stačilo k tomu, aby policii uvedl do nejvyššího stupně pohotovosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nemohl jsem si pomoci, nebylo to z mojí hlavy, ale prostě jsem poslechl hlasy, které mi to přikázaly,“ snažil se důchodce obhájit. Následky, které dopisy vyvolají, si dobře uvědomil.

„Čtu noviny, vím, co v takových případech nastane. No uvidíme, co na to řekne soud. Policajti mi řekli, že na mě nechají udělat doktorský posudek,“ pokračoval Švec. Pod výhrůžky napsal své jméno proto, aby detektivům jejich roli usnadnil.

„Kdybych to nepodepsal, v životě by na mě nepřišli,“ dodal muž, který žil v Klatovech čtrnáct let. Zlom v jeho životě nastal před pěti lety, kdy mu zemřela družka. Žal utápěl v alkoholu. „Chodil jsem po hospodách a denně vypil patnáct až dvacet piv. Nakonec jsem skončil na protialkoholním léčení, odkud mě před dvěma lety pustili. Od té doby jsem se piva nedotkl,“ uzavřel Švec.

Zpřísnili nad ním dohled

Personál letinského zařízení nad ním zpřísnil dohled. V sesterně dokonce visí na zdi cedule s nápisem „Švec nesmí za žádnou cenu ven, i kdybyste na něm měli ležet“. Je to prý reakce na vyšetřování ohledně výhrůžných dopisů. „To opatření je kvůli tomu, kdyby měl náhodou hejble někam zmizet,“ vysvětlila ošetřující zdravotnice.

Podle vrchní sestry Gabriely Svobodové se Švec léčí s alkoholovou demencí. „Je tady od září 2013, chová se stejně po celou dobu. Jeho stav nevyžaduje trvalý lékařský dohled, nikoho neohrožuje, není nebezpečný. Chodí na vycházky, dojde si do krámu nakoupit. Hraje s chlapy karty, nikoho neohrožuje,“ sdělila Svobodová.

Když Švece vyslýchala policie, tak jim údajně k motivu řekl, že šlo o osobní mstu. „Prý ho klatovský soud v minulosti poslal do vazby a tím mu měl ublížit,“ dodala.

Policisté zatím nerozhodli, zda Švece obviní. Zatím pouze zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy, za což hrozí maximálně tříleté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám