Hlavní obsah

Soud potrestal bývalého protikorupčního detektiva

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V minulosti vyšetřoval a posílal k soudu lidi podezřelé z různých finančních machinací. Teď ale bývalý dlouholetý detektiv protikorupční policie (ÚOKFK) Milan Pešek sám skončil na lavici obžalovaných a nakonec i jako odsouzený.

Foto: Novinky/Právo

Ilustrační foto

Článek

V první polovině června mu pražský městský soud pravomocně potvrdil tříletou podmínku s pětiletou zkušební dobou a především pak peněžitý trest 300 tisíc korun. Pokud by tuto částku nezaplatil, musel by na půl roku za mříže.

Někdejšího protikorupčního detektiva soudy potrestaly za to, že od července do konce listopadu 2012 vymámil finanční provize z desítek lidí, kteří figurovali jako poškození v dlouholeté kauze zkrachovalého obchodníka s cennými papíry.

Jenže tento případ vyšetřoval právě Pešek, který se tak podle soudu dopustil zneužití pravomoci úřední osoby. „Použil informace týkající se osobních údajů osob poškozených vystupujících v trestním řízení vedeném ÚOKFK, které měl přidělen ke zpracování v rámci výkonu své služby,“ napsal do původního odsuzujícího rozsudku z letošního dubna Obvodní soud pro Prahu 1.

Ocenil se na 15 procent

Pešek si jednoduše z neveřejné policejní databáze a ze spisu vytáhl základní data o jednotlivých poškozených a také informace, zda se přihlásili o náhradu škody v kauze zkrachovalého makléře firmy Americas International Brokers.

Pokud zjistil, že to někdo z nich neučinil, podle rozsudku ho kontaktoval a nabídl mu své služby s tím, že za něho nároky uplatní.

Činil tak ale v době, kdy měl spis k případu stále přidělen, i když právě odpočíval na nemocenské. „Za nabízenou službu požadoval od každého z takto oslovených poškozených finanční odměnu odpovídající 15 procentům z celkové výše budoucí uznané a vyplacené náhrady,“ konstatoval soud.

Pešek se tak mohl dostat až k částce více než 3,4 miliónu korun, nakonec mu ale poškození zaplatili jen zlomek z požadovaných peněz. Přesto ale inkasoval téměř půl miliónu, přičemž podle obžaloby nevrátil ani korunu. Teď musí podle verdiktu 300 tisíc korun vrátit.

On sám jakoukoli vinu popíral a naopak tvrdil, že spoustě lidí zachránil jejich peníze. „Nevidím to tak, že bych někoho připravil o 15 procent. Naopak jsem těm lidem vydělal 85 procent, protože oni nevěděli, že si můžou o náhrady požádat,“ uvedl dříve v médiích Pešek.

Jenže podle obvodního i městského soudu, který teď v červnu Peškovo odvolání podle mluvčí Markéty Puci zamítl, se někdejší policista jednoznačně choval v rozporu se zákonem.

Za nabízenou službu požadoval od poškozených finanční odměnu z rozhodnutí soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám