Hlavní obsah

Bývalému hlavnímu hygienikovi Vítovi soud potvrdil podmínku

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý hlavní hygienik České republiky Michael Vít neuspěl s odvoláním proti tříletému trestu za uzavírání nadbytečných smluv během svého působení na ministerstvu zdravotnictví. Odvolací senát pražského městského soudu Vítovi v úterý trest potvrdil, snížil pouze zkušební dobu z pěti na čtyři roky. Verdikt je pravomocný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michael Vít u soudu (archivní snímek)

Článek

„Žaloba byla pečlivě vypracována. Žalované jednání se objektivně stalo a obžalovaný je osobou, která toto jednání spáchala,“ uvedl předsedající soudce Petr Beneš.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vít, jakožto tehdejší náměstek ministra zdravotnictví, podle rozsudku uzavřel v roce 2007 tři nadbytečné smlouvy týkající se strategického poradenství s bývalým poslancem Otakarem Vychodilem (ODS), kterého si najal bez výběrového řízení jako externího poradce.

Jenže hodnota Vychodilova poradenství pro ministerstvo i Státní zdravotní ústav v Ostravě byla podle soudu v podstatě nulová. Materiály dodané Vychodilem nebyly nijak pro ministerstvo přínosné ani použitelné. Nehledě na to, že o podobnou činnost se měli starat lidé z ministerstva, a nebylo tak nutné angažovat Vychodila.

„Je až neuvěřitelné, že obžalovaný spolu s Vychodilem, po letech ničím nenarušované, lukrativní spolupráce zavrhli veškeré zábrany. Na listinách rovněž absentují data, čísla jednací a podobně,“ řekl Beneš.

Musí státu zaplatit skoro dva milióny

Vít má rovněž během zkušební doby zaplatit škodu 1 764 000 korun, což je částka, kterou stát Vychodilovi vyplatil za kopie či falzifikáty už odevzdaných a honorovaných prací. Pokud tak neučiní, půjde si trest odpykat do vězení.

Přesto, že Vítovi původně za porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby hrozilo tři až deset let vězení, přistoupil soud k „výchovnému“ podmíněnému trestu z důvodu dosavadní Vítovy trestní bezúhonnosti, zdravotnímu stavu rodiny a možnosti Vítovy nápravy. Zohlednil také fakt, že k žalovanému jednání došlo před osmi lety a Vít se od té doby ničeho jiného nedopustil.

„Už samotné stíhání mohlo mít na obžalovaného účinky, které má na jiné pachatele výkon trestu,“ zdůvodnil podmíněný trest Beneš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám