Hlavní obsah

Dělníci našli v mostě u Nejdku výbušniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nález munice v mostu v pondělí uzavřel silnici z Nových Hamrů na Nejdek na Karlovarsku. Výbušninu tam našli dělníci při rekonstrukci mostu. Uvnitř konstrukce se nacházelo pode TV Nova nejméně šest trubek naplněných výbušninou. Pyrotechnik rozhodl, že trubky budou zaplaveny, protože výbušnina je rozpustná ve vodě.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Článek

V tělese mostu bylo nalezeno šest zhruba třímetrových ocelových trubek naplněných trhavinou s rozbuškami. Jednou z možností, kterou policisté prověřují, je, že jde o výbušný systém, který měl za druhé světové války most zničit při pohybu nepřátelské armády. Podle Novy byla uvnitř trhavina Donarit 1 z roku 1944, která se právě za druhé světové války používala do granátů i pro ženijní nálože.

Silnice byla po nálezu výbušnin uzavřena a policie odklonila dopravu. Přivolaný policejní pyrotechnik Daniel Petráš ale televizi řekl, že bezprostřední nebezpečí by hrozilo, jen pokud by někdo s náložemi neodborně manipuloval.

Pyrotechnik nakonec rozhodl, že se trubky s výbušninami zaplaví, protože nalezený druh trhaviny se ve vodě rozpouští, a nálože tak budou bezpečně zlikvidovány, uvedla Nova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám