Hlavní obsah

Za okradení více než čtyř set klientů jdou manažeři až na osm let do vězení

Novinky, bad, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čtyřlístek podvodníků z investiční firmy Business Angel Investment (BAI) poslal ve čtvrtek pražský městský soud až na osm let do vězení. Manažeři firmy vylákali z více než čtyř set důvěřivých lidí téměř 100 miliónů korun. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

T. T., I. K., M. P. a R. P. v letech 2007 až 2009 nalákali stovky lidí na příslib vysokého zhodnocení investice do projektů týkajících se alternativních zdrojů energie nebo recyklace odpadů, jejich vklady však zpronevěřili.

T., jako „hlava” plánu, dostal nejpřísnější, osmiletý trest ve vězení s ostrahou, zároveň mu soud zakázal činnost ve vedení obchodní společnosti na 10 let. T. podle soudu připravil celou strategii činnosti, vybíral částky od klientů, ale už je neinvestoval a řídil zaměstnance BAI.

K., který byl ředitelem společnosti a jednal s klienty, odešel od soudu s o rok nižším trestem, v mírnější věznici s dozorem. K. rovněž nesmí deset let pracovat ve vedení společnosti. Oba byli odsouzeni za podvod.

Odsouzený T. stále investicím věří. „Velice rád bych se omluvil klientům, že došlo k takovým komplikacím. Můžu klienty ubezpečit, že já jsem se nijak neobohatil, všechno směřovalo k uzavření těch obchodů. Spousta těch projektů se dá ještě zachránit, otázka je jak se to povede. Cítím se zodpovědný za to, dodržet své sliby,“ řekl po skončení jednání T. „Sám se považuji za nejvíce poškozeného, protože jsem tam nechal veškerý majetek,“ dodal.

P. s P. – bývalí členové představenstva společnosti – vyvázli za porušení správy cizího majetku s podmínkami. P. soud odsoudil ke třem rokům s pětiletou zkušební lhůtou, P. dostal trest o rok nižší. Oba mají také zákaz činnosti na deset, resp. pět let.

„Ačkoliv oba ekonomové, zcela selhali coby řídící články této obchodní společnosti, svým liknavým přístupem umožnili, že T. a K. uzavírali další a další smlouvy o půjčkách. Ačkoliv tyto závazky společnost BAI nebyla schopna v termínu splatnosti v tomto objemu uspokojit,“ komentoval jejich trestné jednání soudce Durdík.

Hlavní organizátor neznámý

P. s P. by podle soudu měli také nahradit škodu ve výši 10 miliónů korun, P. sám za sebe pak 86 miliónů.

„Právníci mí říkali, že je to taková nevyzpytatelná kauza. Neví se pořád, kdo je hlavní organizátor. Podle mého názoru velkou vinu na tom mají také orgány vlády, které včas neobjevily takovouto rafinovanost podnikání tohoto finančního seskupení,“ řekl jeden z mnoha poškozených pan Miloslav, který podle svých slov přišel o 400 tisíc a nevěří, že by je někdy dostal zpět.

„Sliby jsou chyby, jak se říká,“ dodal odevzdaně. T. mu prý byl sympatický tím, že se snažil vydělat „na nových věcech, jako solární elektrárny“.

409 poškozených, skoro 100 zpronevěřených miliónů

Manažeři firmy lákali klienty na až osmiprocentní zhodnocení peněz. S klienty sepsali smlouvu o půjčce, výše úroku byla závislá na délce trvání smlouvy.

Činili tak s vědomím, že finanční prostředky použijí k jinému účelu, než klientům sdělili
předseda Senátu Tomáš Ďurdík

Většina ze 409 „napálených“, za vidinou zhodnocení svých – v mnoha případech celoživotních – úspor, investovala do BAI sto až dvě stě tisíc korun. Výjimkou nebyly ale ani půlmiliónové až miliónové investice. Celkem přišli o 96,4 miliónu korun.

Obžalovaní lidem tvrdili, že činnost BAI je pod dohledem České národní banky (ČNB), což nebyla pravda. Naopak to byla právě ČNB, kdo v roce 2009 podal na management BAI trestní oznámení. Manažeři mezitím z vybraných peněz platili reklamu a snažili se získávat další klienty. Vypláceli jen úroky, aby udrželi firmu co nejdéle v chodu. Většinu vkladů ukradli.

„Nepravdivě a zkresleně informovali o nabízených službách. Činili tak s vědomím, že finanční prostředky použijí k jinému účelu, než klientům sdělili,“ uvedl předseda senátu soudu Tomáš Durdík.

Peníze lidé nejspíše neuvidí

Koncem roku 2009 kdosi z účtů společnosti vybral 60 miliónů v hotovosti. Na jaře 2010 přestala BAI komunikovat s klienty, odstavila telefony i firemní web. V květnu 2010 na sebe firma sama podala insolvenční návrh.

Pohledávky jsou tak prakticky nevymahatelné. Jak Právu již dříve řekla insolvenční správkyně BAI Ivona Miechová, na účtech firmy nezbylo nic a rozprodej kancelářského zařízení vynesl zhruba sto tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám