Hlavní obsah

Stovky okradených se dočkají procesu s podvodnými investory

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři roky po bankrotu a dva roky po uzavření vyšetřování se dostane před soud případ investiční bubliny Business Angels Investment (BAI), v níž stovky drobných investorů přišly o víc než sto miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kauza leží už půl druhého roku na Městském soudu v Praze, nyní bylo konečně nařízeno veřejné jednání ve věci. „Hlavní líčení je nařízeno od 30. září,“ sdělila Právu mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Senát Tomáše Durdíka musí do té doby nastudovat obsáhlý spis, v němž figuruje 419 poškozených. Durdík je přitom už třetím soudcem, který na městském soudu dostal kauzu přidělenu.

Policie obvinila tři manažery

Původní soudkyně Dana Pacholíková případ opustila kvůli dlouhodobé nemoci. Její nástupce Jiří Říha se sám vyloučil pro podjatost kvůli vztahu k obhájci jednoho z obviněných. Týž soudce byl kvůli vazbám na advokáty vyloučen i ze známé kauzy Opencard, neboť jeho manželka je obhájkyní jednoho z obviněných v související kauze.

Pokud Durdíkův senát proces na podzim skutečně zahájí, bude to rok a tři čtvrtě od chvíle, kdy spis dorazil na městský soud. Protikorupční policie případ uzavřela v listopadu 2012 návrhem na obžalobu tří mužů, dvou pro podvod, jednoho pro porušování povinnosti při správě cizího majetku. Vzhledem k víc než stomiliónové škodě jim hrozí až dvanáctileté tresty.

Peněz si poškození asi nedočkají 

Samotným drobným investorům, kteří se v letech 2008 a 2009 nechali zlákat vidinou skoro osmiprocentního zhodnocení vkladů, jež měla společnost údajně investovat do solárního byznysu, ze soudního procesu mnoho nadějí nekyne.

Nad rámec morální satisfakce, budou-li pachatelé odsouzeni, mohou sice získat právní titul pro vymáhání pohledávek, ty jsou ale prakticky nevymahatelné. Jak Právu již dříve řekla insolvenční správkyně BAI Ivona Miechová, na účtech firmy nezbylo nic a rozprodej kancelářského zařízení vynesl zhruba sto tisíc korun.

Manažeři firmy lákali klienty na zhodnocení peněz v projektech na nakládání s odpady a alternativní zdroje energie. Lidem tvrdili, že činnost BAI je pod dohledem České národní banky (ČNB), což nebyla pravda. Naopak to byla právě ČNB, kdo v roce 2009 podal na management BAI trestní oznámení. Manažeři mezitím z vybraných peněz platili reklamu a snažili se získávat další klienty. Vypláceli jen úroky, aby udrželi firmu co nejdéle v chodu. Většinu vkladů podle policie ukradli.

Koncem roku 2009 kdosi z účtů společnosti vybral 60 miliónů v hotovosti. Na jaře 2010 přestala BAI komunikovat s klienty, odstavila telefony i firemní web. V květnu 2010 na sebe firma sama podala insolvenční návrh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám