Hlavní obsah

Kvůli penězům na drogy zastřelili seniora, soud jim potvrdil až 19 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud odmítl dovolání Milana Klapetka a Martina Lebedy, kteří na Bruntálsku před třemi lety zavraždili seniora kvůli penězům na drogy. Klapetkovi soud potvrdil 19 let vězení, Lebedovi 17 let. Verdikt padl před časem bez veřejného jednání, nyní soudci zpřístupnili odůvodnění.

Foto: Aleš Honus, Právo

Martin Lebeda na archivním snímku

Článek

Klapetek v dovolání tvrdil, že justice nedostatečně a nesprávně vyhodnotila jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti v době činu. Tvrdí, že si útok vůbec nepamatuje kvůli silné opilosti. Nikdy prý ale neměl v úmyslu seniora zabít.

Také Lebeda uvedl, že se s Klapetkem předem nedomluvili na usmrcení oběti. Prý chtěli jen krást. Lebeda navíc podle své verze příběhu v době střelby čekal venku. Podle Nejvyššího soudu ale justice při hodnocení činu nechybovala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je zjevná logická návaznost mezi provedenými důkazy, učiněnými skutkovými zjištěními a právními závěry. Nelze jim tudíž vytýkat svévoli,“ stojí v usnesení.

Peníze na drogy

Pachatelé podle rozsudku přepadli jednasedmdesátiletého muže v listopadu 2012. Klapetek jej podle obžaloby pod záminkou, že potřebuje vodu do chladiče, přiměl, aby mu otevřel. Šli do koupelny, kde mu Klapetek prostřelil hlavu malorážkovou pistolí. Vážně zraněnému muži se podařilo vstát a dostal se na schody.

Tam jej Klapetek znovu střelil do hlavy. Zraněný muž za několik hodin vykrvácel, druhý den tělo našla sousedka. Dvojice podle obžaloby potřebovala peníze na drogy, kromě 7000 korun z domu vzala i alkohol nebo radiomagnetofon.

Krajský soud původně oba muže potrestal 20 lety vězení. Trest však zahrnoval kromě vraždy i přepadení důchodkyně v Horních Životicích. Vrchní soud ale loni kauzu rozdělil. Uložil snížený trest za vraždu a záležitost přepadení vrátil krajskému soudu k novému projednání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám