Hlavní obsah

Denně lidem zmizí z aut a garáží věci za 4,5 miliónu

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouliční zloději seberou lidem z aut věci nebo součástky a z garáží nářadí za více než 1,7 miliardy korun ročně, když se sečtou všechna k tomu vztažená loňská hlášení policii. Jen ze zaparkovaných aut, garáží, kůlen či dílen tak v přepočtu za jeden den lidem zmizí věci nebo součástky za více než 4,5 miliónu korun. Za to je už slušný rodinný domek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

A to se jedná jen o nahlášené případy. V těchto ztrátách nejsou zahrnuty škody z vykradených domů, bytů a obchodů. To už je totiž jiná kapitola.

Zpátky se téměř nic nevrátí. V případech vybrakovaných aut a garáží policie loni zajistila věci suma sumárum jen za šest miliónů. Zloději si navíc s okradenými někdy pěkně pošpásují.

Ten hever je váš? Tak jste podezřelý

Panu Miroslavovi (51), který bydlí u obce Středokluky v Praze-západ, nedávno vykradli auto. Vzali si z něho hever a k němu prodlouženou montážní páku.

Tím tutéž noc nadzvedli vedle stojící sousedovu fabii a sebrali z ní obě zánovní zadní kola, načež montážní pákou vypáčili dalšímu sousedovi garáž, odnesli si motorovou pilu a nářadí a páku tam nechali. Tři rány pěkně vedle sebe za jednu noc.

„Když jsem hlásil poškození auta, tak se policista zarazil. Ukázal mi fotografie žlutého heveru. Hned jsem ho poznal, a tak říkám: „Ano, ten je můj.“ Nato mi policista téměř omluvně sdělil, že tím jsem vlastně prvním podezřelým, a musí mě tedy vyslechnout, kde jsem v danou dobu byl a s kým, protože můj hever byl následně použit pro krádež kol ze sousedovy fabie a páka pak k vypáčení vedlejší garáže,“ vzpomíná pan Miroslav.

Skutečné pachatele policie nemá. Takových případů se totiž na každém obvodním oddělení vrší desítky a stovky. Většina ukradených věcí nenávratně zmizí v zastavárnách, bazarech nebo u překupníků.

Jen za loňský rok policie po celé republice evidovala více než 8600 krádeží součástek motorových vozidel. Zloději tím lidem způsobili škodu za 264 miliónů. Z toho zajistit zpět se policii podařily součástky za 670 tisíc.

Věci z aut kradou hlavně recidivisté

Krádeží věcí z automobilů je mnohonásobně více. Loni jich bylo hlášeno bezmála 23 tisíc se škodou přesahující půl miliardy korun. Z toho zpátky se vrátily věci za necelých 900 tisíc.

Věci z aut kradou téměř výhradně titíž zloději, které policie už dříve chytila. Jenže v nápravných zařízeních se nenapravili. Pro policisty a okradené frustrující koloběh.

Za krádeže věcí z aut loni policie stíhala 1255 lidí, z toho recidivistů více než tisíc. U vykradených garáží, kůlen, dílen či přístavků je to ještě horší.

Ty policie eviduje jako krádeže vloupáním do ostatních objektů, jichž bylo loni téměř třicet tisíc se škodou přes 900 miliónů korun, z nichž se zpět zajistily věci za 4,5 miliónu. Policie za to stíhala pět tisíc osob, z toho 3,5 tisíce tvořili opět recidivisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám