Hlavní obsah

Mám problémy s pamětí, řekl soudu recidivista obžalovaný z pokusu o vraždu

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Výpadek paměti postihl Karla Suchého (44), který si podle vlastních slov nemůže vybavit, co se stalo 30. prosince loňského roku krátce před půlnocí. V té době měl ve svitavské restauraci U Vávrů nožem pobodat 48letého bezdomovce. Ten přežil jen díky včasné pomoci lékařů. U Krajského soudu v Hradci Králové se nyní Suchý zpovídá z pokusu o vraždu, za který mu hrozí deset až 18 let vězení.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Invalidní důchodce Karel Suchý byl v minulosti už devětkrát trestaný.

Článek

Že zřejmě muže zranil, připouští. „Vinen se cítím, ale ne podle paragrafu 140,“ řekl předsedovi trestního senátu na úvod své výpovědi. Nesouhlasí tedy s obžalobou, že chtěl druhého muže zavraždit.

O osudném zakončení loňského roku vypověděl: „Ten den jsme byli s partnerkou na nákupech. Stavil jsem se v jedné hospodě, kde jsem pil malá piva. Pak jsem se kolem 22. hodiny přesunul k Vávrům. Ani jsem si nesedal a objednal si slivovici u baru,“ začal Suchý vypovídat. Poškozený prý seděl opodál, v obličeji byl zraněný. Později přišel za obžalovaným a zval ho, ať si přisedne.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Já si s ním ale nechtěl povídat. Zůstal stát, pak došlo na hádku, on proti mně napřáhl ruku. Asi jsem ho odstrčil a udeřil. Pamatuju si to jen útržkovitě. Pak si pamatuju až, že vstával ze země a odcházel pryč,“ řekl Suchý s tím, že má dlouhodobé problémy s pamětí. Nevybavuje si, proč a jak ho pobodal, na oblečení měl krev.

„Číšnice pak řekla, že zavírá, ať jdu domů. Venku jsem šel okolo poškozeného, který spal a chrápal. Pomoc jsem nevolal, protože mi to nedošlo a měl jsem vybitý mobil,“ dodal. Vystřelovací nůž prý nosí u sebe běžně, používá ho prý na seřezávání květin.

Přišel o slezinu

Podle obžaloby Suchý nejprve muže napadl v prostoru výčepního pultu a srazil ho na zem. Pak vytáhl nůž a bodl ho do hrudníku. „Došlo k poranění bránice, sleziny, tlustého střeva, krvácení do dutiny hrudní a masivnímu krvácení do dutiny břišní,“ vyjmenoval státní zástupce Milan Šimek.

Lékaři zraněného zachránili urgentním chirurgickým zákrokem, zejména museli zastavit krvácení a vyjmout poraněnou slezinu. Zdravotní pojišťovna nyní žádá po pachateli uhrazení nákladů léčení ve výši 15 tisíc korun. Poškozený prohlásil, že po obžalovaném nic nechce, a žádné své požadavky na náhradu škody neuplatnil.

Asi devětkrát trestaný Suchý byl naposledy odsouzen před několika lety za výtržnictví. I s poškozeným už měl v minulosti konflikty. Jednou prý na něj v sebeobraně vytáhl teleskopický obušek.

Reklama

Výběr článků

Načítám