Hlavní obsah

Státní zástupce obžaloval bývalou zdravotní sestru ze série vražd v nemocnici

– Ústí nad Labem • Aktualizováno

Státní zástupce v minulých dnech obžaloval Věru Marešovou, bývalou zdravotní sestru z Lužické nemocnice v Rumburku na Děčínsku, z vražd šesti pacientů. Ženě hrozí až doživotní vězení.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obviněná sestra při rozhodování o vazbě. Archivní snímek

Článek

"Obžaloba byla podána v rozsahu obvinění, jak bylo pachatelce sděleno," řekl krajský státní zástupce Jan Jakovec. K motivaci obžalované sestry nechtěl říci bližší informace s tím, že zaznějí u soudu.

Podle informací ČTK znalci neodhalili, že by trpěla duševní nemocí či poruchou. Vraždila údajně proto, že neměla ráda pacienty. Podání obžaloby, na kterou upozornila ČT, potvrdila i mluvčí krajského soudu Marcela Trejbalová. Padesátiletá Marešová byla původně stíhána kvůli zabití jedné pacientky.

Sedmdesátiletá žena zemřela v Lužické nemocnici v Rumburku loni v noci na 6. června. Vyšetřování prokázalo, že ji zabila velká dávka draslíku, která způsobila srdeční arytmii a smrt. Lék jí podle policie podala Marešová. Na případ upozornil lékař Petr Vondráček, který zemřelé pacientce nechal odebrat krev. Vondráček v pátek řekl, že se ke kauze již vyjadřovat nechce.

Prověřili úmrtí od roku 2010

Po dalším vyšetřování a na základě znaleckých posudků kriminalisté rozšířili obvinění o dalších pět skutků. Klíčovým důkazem byly znalecké posudky. Žena podle policie vraždila od roku 2010 do loňska. „Znalec potvrdil, že se i v těchto případech jedná o stejný způsob provedení – čili o shodný modus operandi," řekl už dříve státní zástupce František Stibor.

Právě na způsob úmrtí pacientů se kriminalisté a znalci zaměřovali. Práci jim ztěžovalo to, že neměli k dispozici těla obětí. Kontrolovali tak zdravotní karty a záznamy z nemocnice s křivkami EKG. Podle Stibora policisté a znalci prověřovali všechna úmrtí na jednotce intenzívní péče v rumburské nemocnici a podezřelých případů našli jedenáct.

U pěti z nich nalezli stejné důkazy jako v případě první vraždy. Šest obětí je podle Charváta konečné číslo. „To hrozivé číslo šest zatím zůstane. Nepodezříváme obviněnou z dalších vražd,“ řekl krátce před ukončením vyšetřování šéf krajských kriminalistů Martin Charvát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám