Hlavní obsah

Odsouzený za znásilnění unikal devět let, našli ho ve Venezuele

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

O tom, že boží mlýny melou pomalu, se přesvědčil pětačtyřicetiletý muž z Novojičínska, který v roce 2005 uprchl před spravedlností. Soud mu tehdy vyměřil osm let nepodmíněně za znásilnění. Před několika týdny ho po více než devíti letech zadržela policie ve Venezuele, informoval mluvčí novojičínské policie Petr Gřes.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž měl před devíti lety nastoupit do vězení za znásilnění několika žen.

„Této trestné činnosti se dopouštěl opakovaně i přesto, že již byl v minulosti za stejnou trestnou činnost odsouzen a podmínečně propuštěn. Soudem byl odsouzen k osmi letům odnětí svobody,“ uvedl mluvčí. Poté, co převzal obsílku s výzvou k nástupu do výkonu trestu, se rozhodl, že uteče.

„Po dobu několika let se skrýval a žil v zahraničí. Nicméně novojičínští kriminalisté z oddělení pátrání po osobách zjistili jeho pobyt. Začátkem měsíce března minulého roku na základě vydaného mezinárodního zatýkacího rozkazu byl hledaný venezuelskými policisty zadržen a v měsíci březnu letošního roku byl eskortován do České republiky,“ řekl mluvčí s tím, že procedury spojené s vydáním muže českému státu se protáhly na několik měsíců.

Případ není jediným, kdy se podařilo odsouzeného, který prchal před spravedlností, zadržet v zahraničí. „Dalším hledaným byl 53letý muž z Nového Jičína, který byl v rámci mezinárodní spolupráce zadržen ve Španělsku na základě evropského zatýkacího rozkazu v rámci schengenského prostoru. Muž se skrýval od února roku 2012. Odsouzen byl pravomocně v roce 2013 za trestné činy zanedbání povinné výživy s výkonem trestu odnětí svobody v délce jednoho roku,“ dodal mluvčí.

V současné době pátrá novojičínská policie po více než 130 osobách, z toho u osmi hledaných jsou již vydány zatýkací rozkazy. „K těmto osobám je znám jejich současný pobyt v zahraničí, a tak po nich pátrají policisté v cizině. U dalších téměř 30 osob je zřejmé, že se nacházejí také v zahraničí, ale přesná adresa jejich současného pobytu není známa,“ doplnil Petr Gřes.

Reklama

Výběr článků

Načítám