Hlavní obsah

Státní zástupkyně je po havárii stále ve funkci

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Ostravská krajská státní zástupkyně Petra Tittková, která v červenci havarovala cestou do práce, přičemž podle policie měla v krvi více než tři promile alkoholu, zatím zůstává ve své funkci.

Článek

Jak včera shodně Právu sdělili její nadřízení, včetně Nejvyššího státního zastupitelství, rozhodnutí o jejím osudu může padnout až po vyšetření případu.

"Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová se vyjádří až po seznámení s případem. Vyžádala si podrobné informace," řekl ve čtvrtek Právu mluvčí úřadu Pavel Macur.

Její přímá nadřízená Zlatuše Andělová uvedla, že se úřad bude případem zabývat až po skončení vyšetřování policie.

"Jednání nenastalo v souvislosti s plněním pracovních úkolů. Přesto by takové chování ohrožovalo vážnost státního zastupitelství u veřejnosti a důvěru občanů v tuto instituci," uvedla a dodala, že pokud by byla žena odsouzena pro úmyslný trestný čin nebo by soud vynesl verdikt nepodmíněného trestu za čin spáchaný z nedbalosti, funkce státního zástupce by ženě zanikla automaticky ze zákona.

Nemá se prý za co stydět

Sama Petra Tittková, která 7. července o půl sedmé ráno svým vozem přerazila v ulici Na hradbách dopravní značku a nabourala do zaparkovaného auta, jakékoliv pochybení odmítá.

A to i přesto, že policisté 37leté státní úřednici při dechové zkoušce naměřili 3,08 promile alkoholu v krvi a při opakované kontrole 2,67 promile. Rozbor krve a moči ale podle policie státní zástupkyně odmítla.

"Je to jen touha po senzaci. Poprvé v životě jsem bourala a už tento zážitek byl velmi nepříjemný. Nyní po zmedializování a zmanipulování události je situace ještě horší. Ten tlak okolí si neumíte představit," řekla včera Právu Tittková.

Už dříve sdělila, že žádný alkohol před jízdou nepila a krevní zkoušku neodmítla, neboť k ní nebyla vyzvána. "Ale už se k tomu nebudu vyjadřovat. Zůstávám v práci, nepotřebuji ani dovolenou. Nemám se totiž za co stydět," konstatovala.

Jak si tedy vysvětluje naměřené hodnoty, odmítla říci. "Možností je přece hodně, dechová zkouška není průkazná. Ale už mne nechte na pokoji." Policisté obhajobu řidičky odmítají.

Soudce: u tří promile mi dechový test stačí

Okamžitě se ale objevily zvěsti, že k nadýchání tří promile stačí chvíli před jízdou použít alkoholovou ústní vodu. "Možné to opravdu je. Alkohol ulpí na sliznici a ještě několik minut nafoukáte hodně vysoké hodnoty," potvrdil Igor Dvořáček z ostravského Ústavu soudního lékařství. Jak dodal, policisté proto vědí, jak mají postupovat, aby toto nebezpečí minimalizovali. "Pochopitelně by vše vyřešil rozbor krve a moči," dodal.

Odmítnutím krevní zkoušky si žalobkyně nijak nepomohla. Soudcům výsledek dechové zkoušky zcela postačuje.

"Krevní zkouška je zcela jednoznačný a přesný důkaz. Dechová zkouška není tak přesná. Vykazuje odchylku přesnosti do 0,2 promile alkoholu. V případě výsledku 3 a více promile je mimo pochybnost i výsledek dechové zkoušky. Nevidím důvod, proč bych na základě dechové zkoušky nemohl dospět k závěru o vině," odpověděl na dotaz Práva náměstek předsedy pražského městského soudu Bohuslav Horký.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám