Hlavní obsah

Česká policie zadržela údajného spolupracovníka Krejčíře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká policie minulý týden zadržela na letišti v pražské Ruzyni Vlastimila Petra Kasíka, který byl v tuzemsku v roce 2012 odsouzen k 1,5 roku vězení za podvody, ale trestu se vyhýbal. Uvedla to ve středu televize Nova, podle níž byl Kasík i s rodinou v Jihoafrické republice, kde zřejmě spolupracoval s jiným českým uprchlíkem - Radovanem Krejčířem. Podle Novy Kasík odjel do JAR na Krejčířovo pozvání.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčír před soudem v Palm Ridge v Johannesburgu. Archivní snímek

Článek

Poté, co Krejčíře zadržela jihoafrická policie, zůstal Kasík i s rodinou bez peněz, tamní úřady rozhodly o deportaci celé jeho rodiny a musel se vrátit do Prahy, uvedla Nova.

"Mohu potvrdit, že jsme v druhé polovině minulého týdne zadrželi na Letišti Václava Havla čtyřiatřicetiletého muže. Na toho byl vydán Evropský zatýkací rozkaz, a to z toho důvodu, že nenastoupil výkon trestu odnětí svobody," řekl televizi mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Z Frankfurtu do Prahy

Podle Novy se Kasík ubytoval v Johannesburgu nedaleko Krejčířovy firmy a zřejmě ze zapojil do Krejčířových obchodů. Od Krejčířovy firmy necelé dva měsíce po svém příjezdu obdržel v tamní měně zhruba tři a půl miliónu korun.

Kasíka podle Novy minulý týden za policejního doprovodu přepravili nejprve do Frankfurtu a odtud pak do Prahy. Zadržený muž je nyní v pankrácké věznici, dodala televize.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007 a od listopadu 2013 je tam ve vazbě, vyslechl si už dvě obžaloby z vraždy a dvě další z pokusu o vraždu. V ČR byl v roce 2012 odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik. V prosinci 2013 mu odvolací soud v Praze trest o půl roku snížil.

V kauze týkající se údajné snahy o vytunelování státního podniku Čepro čelí Krejčíř v současnosti obvinění z několika různých trestných činů. Hrozí mu tentokrát až výjimečný trest odnětí svobody. Rozhodnutí o případném Krejčířovu vydání do ČR brání v JAR nedořešené azylové řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám