Hlavní obsah

Šest let za sražení lidí do Vltavy platí, potvrdil Nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Nejvyšší soud (NS) potvrdil šest let vězení řidiči, který předloni srazil na Mánesově mostě v Praze do Vltavy dva chodce. Oba zemřeli, další člověk se při havárii zranil. Šofér tajil epilepsii, aby mohl řídit auto. Před nehodou podle pravomocného verdiktu dostal záchvat.

Foto: HZS Praha

Vozidlo, které na mostě havarovalo

Článek

Závěr o epilepsii jako jediné možné příčině havárie označil muž v dovolání za spekulaci. Už dříve naznačoval, že nehodu mohl způsobit třeba mikrospánek. NS ale nenašel důvod k zásahu, důkazy prý hovoří dostatečně jasně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„K závěru o tom, že příčinou ztráty kontroly nad vozidlem byl epileptický záchvat, dospěly (soudy) důsledným hodnocením obsahu znaleckých posudků se zřetelem k ostatním důkazům a objektivně zjištěným okolnostem, například způsobu jízdy,“ stojí v rozhodnutí senátu s předsedou Jiřím Pácalem.

Foto: HZS Praha

Pátrací akce hasičů, potápěčů a policie

Nehoda se stala 5. března 2013. Řidič dostal záchvat při vjíždění na most, kde ztratil kontrolu nad autem. Nejprve vjel na chodník ve směru jízdy, poté řidič strhnul řízení, přejel do protisměru a vjel na druhý chodník. Tam narazil do tří chodců, z nichž dva auto srazilo do řeky. Jednu z obětí našli záchranáři až o několik týdnů později v česlech vodní elektrárny dále po proudu řeky.[celá zpráva]

Obvodní soud pro Prahu 2 muže poslal za usmrcení a ublížení z nedbalosti na šest let do vězení. Na deset let mu zakázal řídit, navíc mu přikázal, aby zaplatil pozůstalým dohromady sedm miliónů korun. Městský soud pak náhradu škody snížil na 1,725 miliónu korun, ve zbytku pozůstalé odkázal na občanskoprávní řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám