Hlavní obsah

Shodil partnerku z druhého patra, soud ho potrestal 12 lety vězení

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

O dvanáct let by si měl prodloužit pobyt ve vězení dvaatřicetiletý Róbert Horváth. V současné době si odpykává trest za majetkové delikty. Krajský soud v Hradci Králové ho ve středu uznal vinným z pokusu o vraždu. Loni v březnu totiž svou partnerku shodil z druhého patra chátrajícího objektu bývalého pivovaru ve Vysokém Mýtě.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Soud potrestal Róberta Horvátha 12 lety vězení.

Článek

Žena pád z výšky více než sedmi metrů na tvrdou betonovou plochu plnou suti, dřeva a cihel přežila. Horváth, s nímž má tři nezletilé děti, ji shodil, protože si myslel, že mu byla nevěrná.

Do pivovaru se údajně vypravili pro televizi, která se tam měla povalovat. Ovšem po vzájemném konfliktu Horváth, v té době bez zaměstnání, chytil ženu kolem pasu a s otázkou: Chtěla bys spadnout? ji strčil do otvoru v podlaze. Po dopadu žena naštěstí nezemřela, nadvakrát si však přerazila čelist, což si vyžádalo chirurgický zákrok a více než týdenní hospitalizaci v nemocnici.

Podle předsedy senátu Miroslava Mjartana se během hlavního líčení podařilo obžalovanému prokázat úmysl. „Obžalovaný přiznal, že partnerku shodil úmyslně s cílem ublížit jí. Místo znal, věděl, že dopadne na beton a suť. Musel být srozuměn s tím, že se může vážně zranit. I smrtelně,“ řekl soudce. Na druhou stranu i podle vyjádření znalců se mohlo jednat o okamžitý nápad. Na místo mohli skutečně přijít s cílem získat televizor.

Pomáhal s případem

Soud recidivistu potrestal vězením ve spodní třetině zákonné trestní sazby, která činí u vraždy v prvním odstavci 10–18 let.

Ve prospěch obviněného, kterého znalci popsali jako egoistu, který se lehce dostane do afektu, hovořilo například jeho doznání. „Orgánům činným v trestním řízení napomáhal s šetřením případu a částečně projevil i určitou lítost. Také naštěstí nedošlo k neodčinitelným následkům,“ dodal soudce.

Rozsudek zatím není pravomocný, neboť obviněný si ponechal lhůtu na podání odvolání. Naopak státní zástupkyně Lenka Faltusová se tohoto práva vzdala. „Obhajoba požadovala uznání za vinu zabitím či dokonanou těžkou újmu na zdraví, ale rozsudek je naprosto v souladu s mým závěrečným návrhem, a to i co se týče výše trestu,“ vysvětlila Faltusová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám