Hlavní obsah

Soud rozplétá smrt muže, který zemřel po aplikaci smrtícího fentanylu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Tragický případ úmrtí, ke kterému vedla aplikace látky z náplasti s obsahem fentanylu, začal ve čtvrtek projednávat Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedl devětatřicetiletý Viktor Dufek, který na Novojičínsku prodával narkomanům náplasti dostupné pouze na lékařský předpis. Po nitrožilní aplikaci látky, kterou narkomani z náplastí získávali, zemřel předloni v červnu jeden z jeho zákazníků na otok mozku.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí Viktora Dufka do jednací síně.

Článek

Fentanyl patří do skupiny syntetických opiátů a kromě toho, že se v posledních letech objevil i na černém trhu ve střední Evropě, se používá ve zdravotnictví jako silné analgetikum v různých formách. Lékaři přitom mohou chronicky nemocným pacientům předepisovat na bolesti tzv. transdermální náplasti s obsahem této látky. A právě toho Viktor Dufek, který bere drogy už téměř dvacet let, zneužil.

Je určitě k zamyšlení, zda lékaři tento typ léků nepředepisují až příliš často.
státní zástupkyně

Náplasti nakupoval u lidí z Kopřivnice, kteří je dostávali na lékařský předpis. Ke svému zdroji přišel náhodou, když jednu z pacientek oslovil. „Všiml jsem si, že jedna žena měla náplast na ruce. Protože jsem předpokládal, že je z nižších sociálních vrstev a potřebovala by peníze, a tak jsem jí nabídl, že by mi mohla náplasti prodat,“ přiznal se Dufek u soudu.

Postupně pak různým lidem prodal několik desítek náplastí. Ty se většinou mají nosit na těle několik dní a účinná látka se z nich uvolňuje postupně přes kůži. Narkomani si drogu z náplasti aplikovali nitrožilně.

Závislost rychlejší než u heroinu

„Droga je mnohonásobně účinnější než heroin, a proto je zde obrovské riziko předávkování,“ řekla státní zástupkyně Daniela Srbová. „Je určitě k zamyšlení, zda lékaři tento typ léků nepředepisují až příliš často,“ dodala.

Fentanyl je nejenom silnější, ale závislost na něm podle odborníků vzniká mnohem rychleji než u heroinu. Narkomani ho získávají nejenom z náplastí. Droga se k nám totiž začala před několika lety dovážet i ilegálně, a to zejména z pobaltských zemí. Na předávkování fentanylem už v Česku zemřelo několik lidí.

Po mladém muži z Kopřivnice, který zemřel po aplikaci fentanylu nakoupeného od Viktora Dufka, zůstala tříletá dcera, o kterou se nyní na základě rozhodnutí soudu starají jeho rodiče. Matka dítěte je totiž také závislá na drogách a nedokáže se o dceru postarat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám