Hlavní obsah

Z Vrbětic se ozvaly další dvě rány. Policie ověřuje, zda šlo o výbuchy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrbětice

Další dvě rány, které se ozvaly kolem 4:30 z areálu muničních skladů či jeho okolí, vyděsily v noci ze soboty na neděli obyvatele Vrbětic na Zlínsku. Policie nyní prověřuje, zda šlo o neřízené výbuchy, uvedla policejní mluvčí Lenka Javorková.

Foto: Policie ČR

Areál muničního skladu ve Vrběticích

Článek

"Prověřujeme, zda šlo o výbuchy nebo se třeba v údolí rozléhaly výstřely myslivců," uvedla k ranním dvěma ranám Javorková. Dodala, že prověřování události může trvat do odpoledne. Dvoudenní klid v areálu přerušily asi dvě desítky slabších výbuchů v pátek večer. Podle Javorkové zřejmě vybuchla munice rozházená po explozi druhého skladu.

Situace je podobná té po říjnovém výbuchu prvního skladu, odkud se i několik týdnů po jeho explozi ozývaly mírné neřízené detonace. Pyrotechnici si předtím, než budou areál chystat na odvoz munice, stanovili sedmi až devítidenní bezpečnostní lhůtu bez neřízených výbuchů.

BEZ KOMENTÁŘE: Přesuny vojáků do VrběticVideo: Jiří Růžička, Právo

Po nekontrolovaných prosincových výbuších a sérii dalších neřízených i řízených výbuchů hlídá areál Policie ČR, areál opakovaně čistili pyrotechnici, lidé z okolí museli strpět evakuace. Po rozhodnutí vlády se do střežení areálu zapojila i Armáda ČR, jejíž počty se ze 100 zvyšují až na 450.

Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

Stamiliónové škody a náklady

Škody způsobené výbuchem a následné náklady spojené s likvidací následků, střežením, evakuacemi obyvatel a pobytem armády se vyšplhají na stovky miliónů korun. Odhaduje se, že armáda by mohla na místě působit až do června příštího roku.

Policie odhadovala, že v případě příznivého počasí by se munice z Vrbětic mohla začít odvážet začátkem příštího roku. Podle zprávy ministerstva vnitra bylo v 27 skladech uloženo asi 7000 tun materiálu, který zahrnoval kolem 1000 tun výbušniny. Pyrotechnici se nyní soustřeďují na dočišťovací práce, hlavně v blízkosti obcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám