Hlavní obsah

Policie prověřuje další podezřelá úmrtí v rumburské nemocnici

– Ústí nad Labem

Policie by měla do konce listopadu rozhodnout, zda rozšíří trestní stíhání bývalé zdravotní sestry z Rumburku. Žena nyní čelí obvinění z vraždy jedné pacientky. Kriminalisté prověřují 11 dalších případů podezřelých úmrtí v nemocnici. Minimálně jednomu z pacientů byl také před smrtí pravděpodobně podán draslík.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"V současné chvíli se zvažuje, zda bude trestní stíhání rozšířeno a případně o kolik skutků," řekl dozorující státní zástupce František Stibor. V rámci prověřování dalších úmrtí přišli kriminalisté podle Stibora minimálně na jeden další podezřelý případ. „U jednoho zemřelého pacienta je potvrzeno, že srdeční zástava nastala zřejmě po podání kalia," řekl Stibor.

Kriminalisté už mají k dispozici znalecké posudky. „Znalecké posudky je třeba ještě doplnit a upřesnit. To by se mělo stát pravděpodobně do konce listopadu," upřesnil Stibor.

Dodal, že se znalci spolupracuje i odborník z oboru kardiologie. Policii a znalcům ztížilo práci to, že nemají k dispozici těla ostatních pacientů. Při vyšetřování se zaměřují na způsob jejich úmrtí. Kontrolují zdravotní karty a záznamy z nemocnice s křivkami EKG.

Sestra je z vazby venku 

Padesátiletá bývalá sestra čelí od srpna obvinění z vraždy pacientky. Sedmdesátiletá žena zemřela v Lužické nemocnici v Rumburku v noci na 6. června a vyšetřování prokázalo, že ji zabila velká dávka draslíku, která způsobila srdeční arytmii a smrt. Lék jí podle policie podala zdravotní sestra, které v případě odsouzení hrozí až 18 let vězení. Z nemocnice byla propuštěna. Žena strávila více než měsíc ve vazbě. Na konci září ji soud propustil a stíhání pokračuje na svobodě.

Vedení nemocnice po úmrtí pacientky zpřísnilo vnitřní předpisy, což se podle jejího ředitele Darka Švába týká mimo jiné kontrol zdravotní dokumentace. Vnitřní prověřování dalších podezřelých úmrtí podle něj neodhalilo žádný jiný případ, který by poukazoval na úmyslné či jen nedbalostní pochybení zaměstnanců nemocnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám