Hlavní obsah

Kvůli penězům si nechal useknout dva prsty

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žďár nad Sázavou

Jen těžko uvěřitelné, a přesto se to stalo. Jistý třiatřicetiletý muž z Vysočiny si od známého nechal useknout dva prsty na nohou, aby podvodně inkasoval peníze z úrazových pojistek. Pro pár desítek tisíc.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Případ se provalil již loni, Právo o něm nyní informoval mluvčí Generali Jiří Cívka, poté co byl už výtečník odsouzen pro trestný čin pojistného podvodu.

„Spadla mi na nohu stará těžká skříň a tak nešťastně, že jsem přišel o dva prsty,“ popisoval loni muž z Vysočiny svůj úraz pojišťovnám. Než k úrazu došlo, uzavřel postupně ve čtyřech pojišťovnách různé varianty pojištění. Jakmile si nechal úraz v nemocnici ošetřit a trochu se zotavil, postupně je kontaktoval a nehodu jim nahlásil.

Od tří z pojišťoven vyinkasoval postupně dohromady přes 70 tisíc korun. Čtvrtá, Generali, sice zahájila likvidaci pojistné události, k výplatě peněz už ale nedošlo. „Do věci se totiž vložili detektivové pojišťovny a následně i policie,“ sdělil Právu Cívka.

S kuklou na hlavě

Postupně se ukázalo a podle něho se také podařilo prokázat, že všechno bylo jinak. Žádná skříň za jeho zranění nemohla.

„Devastující ránu do nohy si nechal uštědřit od známého, se kterým se předem domluvil. Aby je u toho nikdo nenačapal, zalezli kvůli celé akci do kurníku. A aby ztlumil vlastní nářek, nasadil si předem na hlavu svářečskou kuklu,“ dodal Cívka.

Neoprávněně získané peníze musí na základě rozsudku Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou vrátit. Navíc dostal roční trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na dva roky. Jeho komplic je stíhán samostatně.

Podobné případy nejsou výjimečné – třeba před třemi lety pojišťovna AXA v televizi informovala o tom, že jeden z jejích klientů si usekl dva články na dvou prstech. Jak se později prokázalo, záměrně.

Nejčastěji fingované dopravní nehody

Detektivy na sebe upozornil tím, že rovněž jako v předchozím případě uzavřel několik úrazových pojistek u více pojišťoven.

Sebepoškozování se podle pojišťoven začíná objevovat až v posledních letech, a to v souvislosti s pokusy o podvod v rámci životních a úrazových pojistek, a také tím, že mnoho lidí se dostalo do neřešitelných dluhů. Například před pěti lety vyšetřovatelé ČSOB Pojišťovny zveřejnili okolnosti případu kolem údajné nehody klienta, jenž si při sekání trávy měl useknout nešťastnou náhodou dva prsty na ruce.

Poškozený vyprávěl, že se pod sekačku dostala větev, a když se ji snažil vytáhnout, prsty se dostaly pod zapnutou sekačku. Při následném dalším šetření se ukázalo, že klient si uzavřel životní pojištění na vysoké částky u tří různých pojišťoven krátkou dobu před nehodou.

Během dalšího šetření podezřelých okolností podle ČSOB Pojišťovny klient přiznal, že si prsty usekl sekerkou sám a zpětně uzavřel pojistnou smlouvu za účelem získání pojistného plnění od všech tří pojišťoven.

Většina pojistných podvodníků ale nevolí tak brutální metody. Nejčastěji fingují dopravní nehody nebo nafukují míru poškození. „Časté byly a stále jsou takzvané oportunistické podvody, kdy se poškozený v souvislosti s reálnou škodou snaží uplatnit i škody, ke kterým nedošlo,“ dodal Cívka z Generali.

Reklama

Výběr článků

Načítám