Hlavní obsah

Roman Houska se vrahovi nijak nebránil, vypověděli patologové

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Žádná obranná zranění na rukou neshledali patologové na těle vlivného člena ČSSD a podnikatele Romana Housky, který byl loni v listopadu zavražděn před svým domem v Chomutově. Podle patologů, kteří vypovídali v úterý před Krajským soudem v Ústí nad Labem, neodpovídá také konečná poloha těla Housky, jak ji předestřel při rekonstrukci z vraždy obžalovaný bývalý voják Michal Krnáč.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Michal Krnáč před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Houska byl zasažen čtyřmi ranami z pistole. Dvě zasáhly spánkové oblasti na pravé a levé straně, smrtelné ale nebyly. Smrtelný byl průstřel obličeje. „Střelou byl porušen krční obratel a byla přerušena mícha,“ řekla soudu patoložka Andrea Vlčková.

Čtvrtá rána zasáhla z bezprostřední blízkosti břicho, byla by kvůli masivnímu vnitřnímu krvácení také smrtelná. Houska dostal také zásah paralyzérem do pravého podpaždí. Podle Vlčkové zde také nesedí verze obžalovaného Krnáče.

Ten vypověděl, že držel paralyzér před bradou Housky a ten mu ruku s paralyzérem odrazil a přitom ho zasáhl výboj. „Pokud by mával paralyzérem před obličejem, nemohlo by dojít ke zranění v pravém podpaží,“ uvedla Vlčková.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Roman Houska na archivní fotografii

U soudu vypovídali také sousedé z ulice, kde Houska žil. Podle jedné z žen se zhruba 14 dní před vraždou ve slepé ulici pohyboval muž podobný obžalovanému Krnáčovi a šel nápadně pomalu. Za několik dní se prý v ulici pohyboval znovu.

Obžalovaného poznala svědkyně 

Krnáče pak viděla při rekonstrukci na místě činu. „Když jsem viděla, jak se pohybuje, hned se mi to vybavilo. Postavou to byl hodně podobný člověk. Připadal mi jako tipař,“ řekla svědkyně soudu.

Krnáč to odmítl. „V tý ulici jsem předtím nikdy nebyl,“ řekl. Další sousedka viděla neznámého muže v ulici o víkendu před vraždou.

U soudu vypovídali ještě znalci z oboru psychiatrie a psychologie. Podle psycholožky Štěpánky Tůmové není osobnost Krnáče postižena poruchou, za harmonickou ji ale neoznačila.

Podle obžaloby zastřelil Krnáč Housku před domem, kde politik žil s bývalou hejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou, loni 18. listopadu. O ní i o Houskovi si měl získávat několik měsíců informace, žaloba tak vraždu označila za předem připravenou. Za vraždu s loupežným motivem mu hrozí 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Ve středu má u soudu vypovídat Jana Vaňhová a další znalci.

Reklama

Výběr článků

Načítám