Hlavní obsah

Týden zbytečného pátrání. Hledaná seniorka z Prahy ležela v nemocnici

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Laxní přístup, byrokratické překážky. Tak by se dalo popsat zbytečně dlouhé pátrání po měsíc pohřešované 85leté seniorce. Akce pražských policistů mohla být podle zjištění Novinek o týden kratší, kdyby opakovaně nenaráželi na překážky, které zdržovaly vyšetřování. Kriminalisté pracovali i s variantou, že seniorku někdo zavraždil, ukázalo se ale, že putovala z jedné nemocnice do druhé.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celý příběh se začal odehrávat 22. srpna, kdy žena odešla z domu na nákupy a přitom si odskočila k lékařce. Tu v ordinaci ale zastupovala jiná lékařka, která seniorku vyšetřila a následně poslala do nemocnice. Udělala o tom záznam, ovšem na tiskopis nepřítomné doktorky. Navíc ho zapomněla odeslat, a tak byl první problém na světě.

Důchodkyně odjela do jedné z pražských nemocnic přepravní sanitkou, hospitalizovali ji nejprve na jednotce intenzivní péče a poté na několik dní na lůžkovém oddělení. Nutno podotknout, že seniorku v té době nikdo nepostrádal, ani její syn, se kterým bydlela.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na policii se obrátili 24. září až sousedé a správce domu, kde žena bydlí. Rozjelo se obvyklé pátrání po příbuzných, nemocnicích atd. Dotaz přišel i do nemocnice, kde byla žena několik dní hospitalizována. Podle informací Novinek šlo o Nemocnici Na Františku. Konkrétně chtěli policisté vědět, zda tam seniorka byla někdy v období od 1. srpna do 24. září. Pracovník zkontroloval jenom poslední týden, a odpověď mužům zákona byla tudíž negativní.

Pomohlo až zveřejnění pátrání 

Jelikož policisté ženu nenašli, předali případ kriminalistům. Ti pokračovali v pátrání, prohledali byt, kde žena se synem bydlela. Pohybovali se tam jako na místě násilného trestného činu. Když vyčerpali všechny možnosti, obrátili se poslední zářijový den na veřejnost. [celá zpráva]

Na výzvu telefonicky reagovala zaměstnankyně Nemocnice Na Františku, která měla dojem, že pohřešovaná u nich byla na ošetření. Kriminalisté proto nemocnici opět navštívili. Zjistili, že pracovník kontroloval jenom týden, protože na další období neměl oprávnění a musel by se spojit s právním oddělením, které by ověřilo, zda pohřešovaná nebyla hospitalizována někdy v celém žádaném období. Databáze v právním oddělení najednou ukázala, že seniorka v nemocnici několik dní skutečně byla. Další pátrání je pak dovedlo do nemocnice s následnou péčí v Praze 9, kam ženu odvezli z nemocnice v Praze 1.

Jenže tam taky narazili. Po telefonu se odmítli zaměstnanci o čemkoliv bavit. Když detektivové dorazili přímo do léčebny, čekaly je další komplikace. Lékařka odmítla kriminalisty pustit za pohřešovanou pacientkou s tím, že to musí povolit ředitel, který v práci nebyl. Aby však pohřešovanou osobu mohli stáhnout z databáze, musí s ní hovořit.

Kriminalisté se k ženě nemohli dostat 

Po několika hodinách v nemocnici došla policistům trpělivost. „Detektivové použili své zákonné oprávnění a v postupu vůči nemocnici přitvrdili s tím, že věc nesnese odkladu. Se ženou na vozíku si pak promluvili a pátrání odvolali,“ vysvětlil Novinkám mluvčí policie Tomáš Hulan.

Kdyby v nemocnici dostali policisté informaci o hospitalizaci seniorky ihned, nedošlo by ke zbytečným průtahům. Kriminalisté by nemuseli šest dní zbytečně pátrat a zaměstnávat tím další osoby. „Kriminalisté zmizení prověřovali jako trestný čin zbavení osobní svobody, ale v úvahu mohl přicházet i jiný násilný čin. Technici hledali stopy krve, zápasu nebo jakékoliv jiné důkazy pro případ, že by se žena stala obětí trestného činu,“ doplnil Hulan.

Mluvčí Nemocnice Na Františku Vladimír Juřina v pátek sdělil, že neví, který z pracovníků na dotaz policistů odpovídal. Praxe podle něj byla taková, že kam policie zavolala, tam se snažil zaměstnanec odpovědět.

„Jednal jsem o celé záležitosti se zástupcem Policie ČR a domluvili jsme se pro příště, že podobné dotazy budou směřovány na určené kompetentní osoby, které jsou oprávněny tyto informace Policii ČR poskytnout,“ doplnil Juřina.

Redakce se pokoušela kontaktovat rovněž nemocnici s následnou péčí v Praze 9, na dotazy ale nikdo nereagoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám