Hlavní obsah

U pardubického letiště vykopali letecké pumy

Právo, ner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Experti z Milovic dorazili na pardubické letiště, aby tam zajistili osm cvičných leteckých pum z druhé světové války. Při výkopových pracích je tam v pondělí objevili dělníci. Pyrotechnici a hasiči pumy postupně odvážejí pryč k likvidaci.

Foto: HZS Pardubického kraje

Po vyzdvižení zlikvidují pyrotechnici cvičné letecké pumy ve stálé trhací jámě v Ralsku.

Článek

„Bezprostředně po příjezdu na místo jsme celou oblast uzavřeli a za přísných bezpečnostních podmínek jsme vyčkali až do příjezdu pyrotechniků z expozitury Milovice,“ informovala v úterý mluvčí pardubické policie Lenka Vilímková.

Dodala, že „pyrotechnici následně nález identifikovali jako cvičnou leteckou bombu německé výroby, pocházející z 2. světové války.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Každá z nalezených pum váží čtvrt tuny, ale jako cvičné neobsahovaly smrtící trhavinu.

„Podle policejního pyrotechnika může každá bomba obsahovat šest skleněných ampulí s dýmotvornou náloží bílé nebo červené barvy,“ rozptýlila obavy mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Pumy zlikvidují klasickým způsobem

Cvičné bomby, které měly bombometčíkům dokladovat, jak přesní jsou ve svém zaměřování na cíl barevnou kouřovou stopou, budou přesto likvidovány stejně jako každá munice. „Pyrotechnici je převezou na stálou trhací jámu Ralsko, kde je bezpečně zlikvidují,“ dodala Vilímková. Provoz letiště nebyl přerušen.

Nález dalších bomb, nejen cvičných, se očekává v blízkosti pardubického letiště ještě letos. Ředitelství silnic a dálnic totiž začalo s přípravou rekonstrukce nedaleké křižovatky U Trojice na obchvatu Pardubic I/37.

„Stavební práce potrvají tři roky. Komplikace by mohl přinést nález nevybuchlých leteckých pum z druhé světové války na staveništi,“ upozornila vedoucí úseku výstavby pardubické správy ŘSD Hana Jarolímová.

Oblast totiž byla častým cílem spojeneckých náletů na konci druhé světové války a experti se obávají, že se desítky až stovky bomb zaryly do země, aniž by explodovaly.

Vedle letiště byla pro nacisty také důležitá rafinerie Fantovy závody, která vyráběla benzín pro wehrmacht z hnědého uhlí.

Reklama

Výběr článků

Načítám