Hlavní obsah

Za kopírování karet dostal gang cizinců až devět a půl roku

– České Budějovice
Právo, Pavel Orholz

Třem členům mezinárodního gangu z Bulharska a Rumunska vyměřil v úterý Krajský soud v Českých Budějovicích za kopírování platebních karet tresty od osmi do devíti a půl roku vězení. Rozsudek zatím nenabyl právní moci. Součástí trestů ve vězení s ostrahou je také následné vyhoštění z České republiky na dobu neurčitou.

Foto: Pavel Orhoz, Právo

Členové mezinárodního gangu v budově českobudějovického krajského soudu.

Článek

Nejvyšší trest dostala hlava tříčlenné skupiny Bulhar Stefan Gerov, jenž byl odsouzen na devět a půl roku. Gabriel Rafael Osolos z Rumunska půjde za mříže na osm a půl roku a jeho krajan Narcis Dumitru Deaconu na osm let.

Podle soudu se prokázalo, že do desítek bankomatů na území republiky instalovali čtecí aparáty, které zjišťovaly data z platebních karet. Další členové rozsáhlého mezinárodního gangu pak na padělané karty vybrali nebo se pokoušeli vybrat peníze v Singapuru, Brazílii, Mexiku nebo Macau. Celkem si přišli na asi 130 tisíc korun.

Foto: Pavel Orhoz, Právo

Členové mezinárodního gangu v budově českobudějovického krajského soudu.

Předseda soudního senátu Michal Kubánek četl rozsudek, který měl 24 bodů, přes čtyřicet minut. „Obžalovaní navštívili území České republiky pouze za jediným účelem. A to sběrem dat z platebních karet,“ upozornil v odůvodnění rozsudku Kubánek s tím, že soud neuvěřil tvrzení obžalovaných, že vycestovali do naší republiky, aby dále pokračovali za známými do Německa či Švýcarska.

Osudná karta

Tři muži si prý záměrně vybírali k takzvanému skimmingu bankomaty v centru větších měst, kde je větší ruch a menší přehled. Policisté u mužů zajistili několik sad skimmovacích zařízení.

„Soud tedy musí odmítnout tvrzení Stefana Gerova, že to šel pouze vyzkoušet, aniž by s tím měl jakékoliv zkušenosti,“ řekl Kubánek.

Všichni tři muži prý měli obdobné potíže se zákonem i na územích jiných států. V České republice se jim prý stala osudnou karta, kterou testovali kopírovací aparáty, jež namontovali k bankomatům.

„Bankomaty přečetly data z této karty a umožnily tak soudu i policii prozkoumat, na kterých místech skimmovací zařízení nainstalovali,“ poznamenal Kubánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám