Hlavní obsah

Lídr kapely Ready Kirken připravil důvěřivce o desítky tisíc, topí se v dluzích

Právo, Patrik Biskup

Tomáš Szendi z Janovic nad Úhlavou na vlastní kůži poznal, jaké to je nechat se napálit od známé osobnosti ze šoubyznysu. Před třemi lety zareagoval na nabídku prodeje notebooku od lídra a baskytaristy úspěšné hudební skupiny Ready Kirken Ondřeje Herolda. Poslal mu zálohu třicet tisíc a dodnes nemá počítač ani peníze.

Foto: Jiří Kosnar, ČTK

Ondřej Herold

Článek

Dluh skončil u soudu, který nyní nařídil proti muzikantovi exekuci. A není jediná. Podle údajů z Centrální evidence exekucí je Herold v dluzích až po uši. Je proti němu vedeno dalších osm exekučních řízení s celkovým dluhem ve statisících.

Šestatřicetiletý hudebník letos po letech z kapely odešel, dodnes má ale na své jméno zaregistrovánu ochrannou známku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vypadal důvěryhodně, byla to známá osobnost. Chtěl po mně zálohu třicet tisíc, tak jsem mu peníze poslal. Dva měsíce se nic nedělo, pořád se na něco vymlouval. Už mi to začalo být podezřelé,“ pokračoval Szendi, který se živí jako řidič kamiónu.

Nejdříve mu prý Herold začal tvrdit, že se počítač cestou z Ameriky zdržel na celnici. „To ještě za mnou přišel s tím, že by potřeboval z Německa přivézt motorovou pilu za 25 tisíc korun, která se nedá v Čechách sehnat. Slíbil, že ji zaplatí. Když jsem mu ji předával, říkal, že je tady na koncertě a nemá u sebe peníze,“ uvedl dále muž.

Přestal mít trpělivost a začal se domáhat svého práva. Řekl jsem si, že na mě nebude nějaký kamioňák křičet, a šprajcnul jsem se
Ondřej Herold

S Heroldem se dohadovali přes rok. „Stále měl nějakou výmluvu, naposledy tvrdil, že už peníze poslal přes účetní kapely. Nabídl jsem mu, že mi může dluh splácet po menších částkách. Hned souhlasil, no a zase nic. Došla mi trpělivost a řekl jsem mu, že ho dám k soudu. Na to on reagoval tím, že až se tam setkáme, tak řekne, že ten notebook má, ale že já jsem si ho nevyzvedl. To už bylo na mne moc a předal jsem to právníkovi,“ uzavřel Szendi.

„Samozřejmě nárok pana Szendiho v plné míře uznávám, byla to moje chyba. Říkal jsem mu, že peníze dostane, až je budu mít. Jenže přestal mít trpělivost a začal se domáhat svého práva. A tady nastoupila moje arogance, kdy jsem si řekl, že na mě nebude nějaký kamioňák křičet, a šprajcnul jsem se,“ přiznal Právu Herold.

Exekucí se cítí být potrestaný až dost. „Z původního padesátitisícového dluhu je to ještě jednou tolik. Jsem v kontaktu s exekutorským úřadem a za pomoci rodičů bych to chtěl splatit,“ dodal hudebník.

Lži ho doběhly

Sám přiznal, že v současné době není v situaci, že by si mohl nějak vyskakovat. „Byl jsem blbej, snažil jsem se ukazovat, že si žiju dobře, a na to jsem doplatil. Teď mám vůbec problém sehnat práci,“ uzavřel Herold.

Zklamání bylo patrné i v hlase zakladatele kapely Ready Kirken, kytaristy Zdeňka Cerala. „Nějaké signály o jeho finančních problémech jsem měl, ale do soukromí se nemontuji. Až ve chvíli, kdy začal manipulovat s názvem kapely, jsme ukončili spolupráci. Zjistil jsem totiž, že v jedné pohledávce vůči Ondřejovi figurovalo jako zástava právo na ochrannou známku kapely,“ uvedl Ceral.

Netají ani to, že byl s Ondřejem veliký kamarád. „Spolu jsme v kapele strávili 12 let, já ho i přijímal. Když jsem zjistil, že se děje něco špatně, tak jsem měl dokonce tendence to za něho řešit. Věřte mi nebo ne, ale já jsem skutečně pět let žil v naprostém omylu, kdy se mi vždycky dostala nějaká informace zvenčí, kterou záhy Ondřej nějakým způsobem lživě vyřešil, až ho ty problémy začaly dobíhat i právní cestou. V tu chvíli se už z toho nedalo vylhat,“ uzavřel Ceral.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám