Hlavní obsah

Soud rozdal gangu kuplířů 24,5 roku vězení

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Lehce vydělat peníze na základě důvěřivosti ukrajinských dívek se rozhodl čtyřčlenný gang kuplířů. Na Ukrajině naslibovali 14 dívkám práci v pohostinství nebo prádelně, po příjezdu do Česka je ale zavřeli do nočního klubu a nutili k prostituci. Čtveřici za obchodování s lidmi potrestal v pátek brněnský krajský soud celkem 24,5 roku vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vpředu František Šedivý a Jitka Michalčíková, vzadu zleva Vasyl Petryna, advokát Pavel Holub a Olga Petrynová.

Článek

Podle senátu v čele s Jaroslavou Bartošovou hlavní vina padá na Ukrajince Vasyla Petrynu, který ve své domovině působil jako hlavní naháněč. V tuzemsku na dívky po příjezdu čekal invalidní důchodce František Šedivý, který je odvezl do nočního podniku. Oba muži vyfasovali po sedmi letech vězení.

Petrynova manželka Olga si vyslechla pětiletý trest a soud ji potrestal stejně jako jejího muže také vyhoštěním. Provozovatelka hampejzu Sankt Pauli ve Vrbovci na Znojemsku, kde dívky skončily, Jitka Michalčíková odešla od soudu s 5,5 roku.

Když překvapené dívky skončily v nočním podniku, obžalovaní jim sdělili, že jim dluží za vyřízení víz a cestu od 500 do 1300 eur, a nutili je následně pracovat jako prostitutky, aby tím údajný dluh umořily.

Využili jejich neznalosti

„Na ženy křičeli, využili jejich neznalosti českého jazyka, místních poměrů k jejich izolaci v nočním klubu a hrozili jim, že v případě útěku na Ukrajinu se s nimi Vasyl Petryna krutě vypořádá,“ upozornila státní zástupkyně Iveta Eichlerová.

Případ z let 2003–2005 se kvůli zdlouhavému vyšetřování dostal před soud až na začátku letošního roku. Petryna mezitím z Ukrajiny uprchl a v Česku dostal politický azyl. On i jeho údajní komplici před soudem vinu sborově popřeli.

„Ty ženy byly na Ukrajině zastrašeny, aby vypovídaly proti nám,“ hájil se Petryna. „Nikomu jsem nic neudělal, nikoho jsem nikam nenalákal, násilím nedržel, celé je to vykonstruované, nevím pro koho ani proč,“ dušoval se Šedivý.

Posílala peníze prý dětem na studia

„V České republice jsem byla jen proto, aby děcka doma mohla vystudovat vysokou školu, posílala jsem jim peníze, nic špatného jsem neudělala,“ tvrdila Petrynová. „Je to lež,“ dodala Michalčíková.

Případ rozkryli agenti ÚOOZ, kteří se zajímali o to, jak se Ukrajinky do Čech dostávají. Odsouzení podle jejich advokátů zřejmě podají odvolání, a případ tak poputuje k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám