Hlavní obsah

Šéfka domu pro seniory zpronevěřila důchodcům milióny

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Poslechla si obžalobu, odmítla vypovídat a ze soudní síně ještě v průběhu jednání kvapem odešla. Bývalé šéfce soukromého domu s pečovatelskou službou ve Zbůchu na Plzeňsku Zdeňce Hollé hrozí osm let vězení za zpronevěru, krádež a neoprávněné podnikání.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zdeňka Hollá vyslechla obžalobu a pak požádala soud, aby se jednání konalo v její nepřítomnosti.

Článek

Podle státní zástupkyně Jany Cimické okradla téměř čtyři desítky klientů o více než tři milióny korun a některé z nich tím připravila i o celoživotní úspory. Případ začal v úterý projednávat Okresní soud Plzeň-sever.

Seniorský dům a S.O.S. Penzion provozovala Hollá společně se svým manželem od ledna 2011. „V průběhu roku 2012 do dubna 2013 zpronevěřila finanční prostředky, které jí předali ubytovaní klienti do úschovy. Jednalo se o částky od několika stovek do čtyř set tisíc korun,“ uvedla žalobkyně s tím, že dvěma klientům navíc vybrala přes milión korun z bankovního účtu prostřednictvím platebních karet, které jí včetně PIN kódu svěřili. „Navíc poskytovala služby, na které neměla ani živnostenské oprávnění,“ dodala státní zástupkyně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K činu se přiznala

Hollá se k trestné činnosti přiznala v průběhu vyšetřování. „Peníze klientů jsem použila k provozu firmy. Nikdo o tom nevěděl, ani můj manžel, ani nikdo z personálu,“ vypověděla Hollá.

„Jsem si vědoma toho, že jsem to dělat neměla. Byla jsem přesvědčená, že po naplnění kapacity domu budu schopna peníze klientům vrátit. Mrzí mě to, ale už se to nedá změnit,“ dodala Hollá do policejního protokolu po sdělení obvinění. Krajský úřad pak pečovatelskému domu odebral registraci pro provozování sociálních služeb a zařízení muselo ukončit provoz.

Okradení senioři, kteří se přihlásili k trestnímu řízení s náhradou škody, v písemném prohlášení oběti trestného činu uvedli, že se ocitli zcela bez finančních prostředků a museli žádat o mimořádný příspěvek.

„Bylo to zdrcující,“ citoval z jejich reakcí předseda senátu Radek Vydra. Dodnes se s tím řada poškozených nedokázala vyrovnat.

Za co peníze Hollá utratila, není jasné. „S manželem si koupili mercedes a létali na zahraniční dovolené,“ uvedla před soudem bývalá zaměstnankyně domova Monika Ladmanová. I pro ni to byl šok, když průšvih s penězi praskl. „Klienti si nechávali posílat důchody i další platby k nám, protože měli pocit, že jsou jejich peníze u nás v bezpečí,“ pokračovala Ladmanová.

Okrádala nemohoucí

První nesrovnalosti se podle ní objevily, když jedna ze seniorek odcházela do domácí péče. „Chtěla vyplatit peníze, ale fyzicky tam nebyly. Paní Hollá všem tvrdila, že ona je čistá jako slovo boží,“ pokračovala ošetřovatelka.

Podle ní se pak začalo šuškat, že Hollá nemá peníze. „Na začátku bych to do ní neřekla, postupem času ale začala být arogantní. Tohle její chování vyvrcholilo, když jsem přišla z nemocenské a na mém místě byla nová pracovnice. Hollá mi řekla, že buď odejdu dobrovolně, nebo že si na mě něco najde. V tu chvíli jsem si o ní udělala svůj obrázek,“ uzavřela Ladmanová.

Byla přesvědčivá, přiznala dcera poškozené

Při čtení seznamu poškozených se neubránila slzám Marie Zítková, která svěřila svoji 86letou matku právě do domova vedeného Hollou a která proces v soudní síni sledovala.

„Nepochopím, jak mohla okrádat staré a nemohoucí lidi. Tohle je neodpustitelné. Kdyby to bylo na mně, tak ji zavřu na deset let do vězení,“ reagovala Zítková.

Když svoji maminku převážela z psychiatrické léčebny v Dobřanech do Zbůchu, věřila, že o ni bude dobře postaráno. „Paní Hollá byla hodně přesvědčivá. Teď se mi nepodívala ani do očí a raději zbaběle utekla,“ dodala Zítková.

Soud bude pokračovat v listopadu výslechy dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám