Hlavní obsah

Příští rok bude jen v Praze 16 tisíc narkomanů, tvrdí experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Praze přibývá drogově závislých lidí zejména z řad nezaměstnaných a bezdomovců. Také se zhoršuje i jejich zdravotní stav. Vyplývá to z výroční zprávy k protidrogové politice města. Podle expertů vzroste příští rok v metropoli počet narkomanů na šestnáct tisíc.

Článek

Praha a jednotlivé radnice loni za pomoc závislým a za prevenci zaplatily přes 60 miliónů korun. Kapacity sociálních zařízení jsou nedostatečné. Dlouhodobě na to upozorňují neziskové organizace, které se problematikou drogově závislých lidí a bezdomovců zabývají.

Radnice se sice potýkají s narůstajícím počtem závislých a tudíž i se zvyšující se kriminalitou, většina z nich ale na svém území zařízení pro léčbu či prevenci nechce. Například centrum Drop in se muselo stěhovat, protože mu Praha 1 nechtěla prodloužit smlouvu. Magistrát nakonec po měsících vyjednávání našel centru prostory v Nemocnici na Bulovce.

Radnice centra na svém území nechtějí

Odborníci ve výroční zprávě uvádí, že magistrát loni oslovil všech 57 městských částí, aby vytipovaly prostory vhodné pro umístění nového azylového domu a kontaktního centra. Všechny až na jednu ale umístění takových zařízení odmítly.

V Praze je podle odborníků problémem nerovnoměrné rozmístění služeb pro závislé, což je vůči vstřícnějším radnicím nespravedlivé. Magistrát chce v nadcházejících letech podporovat vznik menších center a situovat je i mimo centrum města, které počtem závislých lidí a bezdomovců trpí nejvíc.

Dostanou odškodnění

Radnice, které budou ochotny vyjít magistrátu vstříc, dostanou finanční odškodnění. Peníze by podle výroční zprávy měly jít na podporu škol a sportovišť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám