Hlavní obsah

Soud se zastal dětí, které „dluží” za svoz komunálního odpadu

– Brno
Právo, miv

Krajský soud v Brně zbavil Jihomoravský kraj možnosti vymáhat od dětí v okamžiku jejich dospělosti dříve vzniklý dluh za likvidaci komunálního odpadu. Zrušil dvě podobná rozhodnutí s tím, že dítě nemůže být postiženo za to, co nemohlo ovlivnit.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„Senát krajského soudu složený ze soudců Davida Rause, Petra Šebka a Kateřiny Kopečkové odmítl dosud obecněji zastávaný přístup, podle kterého jsou faktickými poplatníky poplatků za komunální odpad nezletilé děti,“ uvedla tisková mluvčí Krajského soudu v Brně Lenka Smutná Polachová.

Podle zákona o místních poplatcích musí za odpad platit všechny fyzické osoby s trvalým pobytem v příslušné obci. Platí to i pro děti, jenže tuto povinnost za nezletilé musí plnit rodiče, kteří za dítě nesou finanční zodpovědnost.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Není přiměřené dovozovat, že by si nezletilá osoba měla být vůbec vědoma povinnosti platit poplatek za odpad
text rozsudku

Nezletilý může povinnost platby dobrovolně přijmout, pokud ale nemá vlastní majetek, nemůže být k úhradě nucen. V odůvodnění rozsudků soud mimo jiné konstatuje: „Nezletilá osoba jednak není schopna sama určovat ani jakkoli ovlivňovat, kde (v jaké obci) je hlášena k trvalému pobytu, a tedy nemůže ani sama rozhodovat, zda v důsledku adresy trvalého pobytu fakticky do právního vztahu s obcí ohledně likvidace odpadu vstoupí či nikoli“.

Nerespektují práva dítěte

Nic na tom nemění ani skutečnost, že tento vztah vzniká ze zákona o místních poplatcích. Dítě ani nemá možnost ovlivnit, jestli a kdy poplatek zaplatí. Výzvy k úhradě poplatku obvykle nedostane. „Není přiměřené ani dovozovat, že by si nezletilá osoba měla být vůbec vědoma povinnosti platit poplatek za odpad, že by se o existenci takové povinnosti měla sama zajímat a „ze svého“ poplatek platit, případně rodiče k zaplacení poplatku nutit,“ uvádí odůvodnění rozsudku.

„Interpretace poplatkové povinnosti za komunální odpad mechanicky k tíži dítěte, které v době, kdy povinnost vznikne, zásadně nemá odpovídající prostředky na zaplacení, a trvání na zaplacení poplatků a jejich vymáhání poté, co dítě nabude zletilosti, nemůže podle soudu slušně a rozumně naplňovat pravidlo ohledně placení poplatků za odpad podle zákona o místních poplatcích s respektováním zájmu dítěte jako předního hlediska,“ komentoval verdikt předseda senátu David Raus. Oba verdikty jsou pravomocné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám