Hlavní obsah

Tetu týraných chlapců z kauzy Kuřim propustili předčasně na svobodu

Právo, Miroslav Homola

Nejpřísněji potrestaná aktérka z téměř neuvěřitelného případu známého jako „kauza Kuřim“ je na svobodě. Teta týraných chlapců Kateřina Mauerová, která dostala desetiletý trest, byla ve čtvrtek z opavské věznice propuštěna podmínečně na svobodu.

Foto: Jan Chmelíček, Právo

Kateřina Mauerová na fotografii z roku 2008

Článek

Za případem udělaly soudy a spravedlnost tečku, ale předpokládá se, že skuteční iniciátoři mučení, vůdci jakési sekty v pozadí, která se údajně z nic netušících chlapců snažila děsivými praktikami „vytvořit nového člověka“, nikdy k odpovědnosti pohnáni nebyli, protože je na ně jednoduše zákon krátký.

Parta šesti lidí, z nichž někteří měli blízko k výchově dětí v domě mládeže či ve skautu, týrala sourozence od léta 2006 do května 2007 v Brně, Kuřimi a na chatě ve Veverské Bítýšce. Zavírali děti do klecí pro přepravu psů, bili je, řezali, topili a pálili cigaretovými nedopalky, mučili psychicky i fyzicky. Jejich cílem bylo vytvořit bytosti se zlomenou vůlí, připravené bez rozmyslu poslouchat povely.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle znalců budou mít chlapci psychické potíže celý život.

Sousedé zachytili na chůvičce děsivý obraz

Na otřesné praktiky skupiny lidí kolem Kláry Mauerové a jejích synů se přišlo náhodou. Sousedi, kteří neměli o týrání ve vedlejším domě ani tušení, si v roce 2007 doma nainstalovali elektronické zařízení na hlídání kojence - dětskou chůvičku. Na přístroji ale zachytili signál ze sousedství, kdy na obrazovce uviděli svázaného nahého sedmiletého chlapce v komoře pod schody.

Podivný případ policie nejprve prakticky beze zbytku zveřejnila, kdy zjevně nebylo ještě jasné, co vše se dál vyvine. Pak se ovšem začaly objevovat další a další podrobnosti a s jejich vyšetřováním ubývalo informací pro veřejnost a poté, co policie začala vyslýchat další a další lidi kolem Kláry Mauerové, narůstalo i informační embargo.

Kateřina Mauerová - teta týraných chlapců. Odsouzena byla na deset let. Podle některých výpovědí to byla ona, kdo týrání dětí řídil.
Hana Bašová alias teta Nancy - společně s Kateřinou Mauerovou pracovala v brněnském Domě dětí a mládeže Paprsek. Dostala sedm let.
Barbora Škrlová alias Anička či Adam - Odsouzena na pět let. Vloni v únoru byla propuštěna na sedmiletou podmínku s dohledem. Za její nápravu, zajištění bydlení a poskytnutí finanční pomoci se zaručil spolek Šalamoun. Žije se změněnou identitou.

Mezitím se z brněnského Klokánku za nevyjasněných okolností ztratilo „dítě“, tedy několik dní se všichni domnívali, že šlo o zakřiknutou holčičku jménem Anička.

Teprve po rozsáhlém pátrání, kdy byla vzhůru nohama doslova celá republika, se ukázalo, že domnělá holčička Anička, která se rovněž vydávala za chlapce Adama, je dospělá mladá žena (nyní 38), zjevně rovněž v područí sekty, která byla později zadržena na útěku v Norsku, kde žila pod chlapeckou identitou, a u níž se rovněž prokázalo, že se na týrání podílela.

Klára Mauerová, matka dvou týraných chlapců, si odpykávala devítiletý trest ve věznici v Opavě. Původně jí hrozil dvanáctiletý trest. Loni na podzim byla propuštěna. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám