Hlavní obsah

Dceru zavlekl do Německa a nutil ji k sexu. Dostal 6,5 roku vězení

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest a půl roku by měl strávit ve vězení pětačtyřicetiletý Vojtěch Turko z Police nad Metují na Náchodsku. Krajský soud v Hradci Králové ho v pondělí kromě organizování úvěrového podvodu a maření úředního rozhodnutí uznal vinným i z trestného činu zavlečení a přečinu soulože mezi příbuznými.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Současně má za povinnost uhradit poškozené škodu ve výši 120 tisíc korun a 100 tisíc jako náhradu za nemajetkovou újmu,“ uvedla Iva Matušková z tiskového odboru krajského soudu.

„Obžalovaný v roce 2011 v době od 19. února do 10. března zadržoval poškozenou v bytě ve Spolkové republice Německo. Pod hrozbou násilí, a to rozkopáním držky a usmrcením uříznutím hlavy, jí bránil od něho odejít a odcestovat zpět do Česka,“ stálo mimo jiné v žalobě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tušil, že je jeho dcera

Ženu se snažil přimět k povolnosti i tím, že trápil jejího nezletilého syna. Mimo jiné ho sprchoval studenou vodou nebo ho vyhazoval za hlavičku do vzduchu.

Turko byl v roce 2010 odsouzen na 15 měsíců vězení Okresním soudem v Náchodě za úvěrový podvod. Místo do vězení ale uprchl do Německa, kam za ním poškozená jezdila. Byla to právě ona, kdo mu sdělila, že ví od své matky, že by mohl být jejím otcem. On však prý její tvrzení odmítl a naopak s ní navázal milostný vztah. Minimálně pětkrát s ní měl pohlavní styk.

Poškozená soudu popsala i události, které následovaly poté, co mu řekla, že s ním už nechce nic mít. Muž jí sebral občanský průkaz a požadoval po ní také peníze.

Utéct zpět domů se jí podařilo až po téměř měsíci za pomoci přátel. Byl to pro ni tak traumatizující zážitek, že u soudu vypovídala na mikrofon v místnosti sousedící se soudní síní.

„Právě výpověď poškozené a jednoho ze svědků, který ji přijel do Německa zachránit, byl pro soud zásadní důkaz o vině obžalovaného,“ vysvětlil soudce Petr Mráka.

Turko od počátku procesu tvrdil, že se necítí být vinen, a rozhodl se nevypovídat. Proti vynesenému verdiktu podal jeho obhájce odvolání, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na podání odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám