Hlavní obsah

Za metanolovou kauzu v Příbrami padly podmínky

Právo, ČTK, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příbram

Hlavní dva obžalovaní z příbramské větve metanolové kauzy dostali podmíněné tresty. Majitel firmy Leko, která lihoviny distribuovala, Jaromír Smrčina (52 let) a jeho syn Jaromír Smrčina ml. (26 let) byli zatím nepravomocně odsouzeni za nákup a distribuci nekolkovaného alkoholu. Nebyli však potrestáni za šíření zdravotně závadného alkoholu, po němž na Příbramsku málem zemřeli tři lidé.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Obžalovaní v příbramské části metanolové kauzy, otec a syn, u příbramského soudu.

Článek

Dostali trest „jen“ za to, že obchodovaný alkohol neměl náležité označení a nálepky. „Odsuzují se ke třem letům vězení s podmíněným odkladem na 5 let,“ vyřkla ve čtvrtek odpoledne ortel soudkyně příbramského soudu Soňa Protivová.

Ta je naopak zprostila viny ze zločinu ohrožení zdraví. „V nedbalosti dali do oběhu dva barely, ale opakovaně toto zboží odebírali a nikdy předtím nebylo závadné. Nemohli se tedy domnívat, že někoho ohrozí,“ odůvodnila soudkyně rozhodnutí.

Třetí obžalovaný Václav Puchmajer, který byl jen zaměstnancem firmy Leko a pracoval v ní jako řidič, byl zcela zproštěn obžaloby. „Po něm nelze požadovat, aby kontroloval zboží svého zaměstnavatele,“ uvedla soudkyně Protivová.

Státní zástupkyně se hned po vynesení rozsudku odvolala v neprospěch všech tří obžalovaných, obhájci Smrčinů si nechali lhůtu na vyjádření a obhájkyně Puchmajera se vzdala práva na odvolání.

Opakované kontroly

Všichni tři vinu odmítali a poukazovali na opakované kontroly celníků v jejich provozovně. Smrčina starší uvedl, že by nic podobného určitě neriskoval. „Jsem přesvědčen, že to nemohlo být od nás,“ řekl.

Podle něj se potřebovala svalit vina na někoho z příbramského regionu. Závadný alkohol se údajně prodával v restauraci v Bohutíně a v prodejně v Příbrami. V nemocnici skončili tři lidé.

Metanolová aféra v Česku začala v září 2012 a vyžádala si desítky obětí. Hlavní aktéři se zpovídali před soudem ve Zlíně, údajní míchači směsi dostali doživotí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám