Hlavní obsah

Spory v rodině vyřešil střelou do švagrovy hlavy, odsedí si 13 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Za vraždu švagra střelou do spánku si pachatel Josef Saňák odpyká 13 let ve vězení. Jeho dovolání, které argumentovalo nutnou obranou, odmítl Nejvyšší soud (NS). Vražda se stala předloni v říjnu ve Štítné nad Vláří-Popově na Zlínsku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Josef Saňák u soudu.

Článek

Saňák od počátku tvrdil, že chtěl příbuzného pouze postrašit a že smrtelná rána vyšla z revolveru nešťastnou náhodou při potyčce. V dovolání pachatel zopakoval, že nechtěl švagra zabít a že se bránil napadení. Soudy ve Zlíně a Olomouci prý chybovaly, když nehodnotily jeho čin, míru zavinění a pohnutky ve všech souvislostech.

Podle NS však justice shromáždila dostatek důkazů, které verzi obhajoby přesvědčivě vyvracejí. NS při odmítnutí dovolání upozornil zvláště na znalecké posudky z několika různých oborů. „Plyne z nich, že předmětná zbraň byla přiložena bezprostředně k hlavě poškozeného," stojí v usnesení. Právě poloha zbraně přímo u hlavy činí z nutné obrany nepravděpodobnou verzi události.

Muž čin omlouval agresivitou švagra

Vraždou vyvrcholily spory v rodině. Podle obžaloby švagr nejprve Saňáka na dvoře domu hrubě urážel, vyhrožoval mu zabitím a poté proti němu vykročil s nožem v ruce. Saňák utekl do svého pokoje a vrátil se s replikou perkusního revolveru a švagra střelil. Muž na místě zemřel.

Saňák tvrzení státního zástupce popíral, svůj čin omlouval švagrovou agresivitou. Podle znalce ale žádný z mužů neměl na rukou hematomy, které by svědčily o střetu. Saňák má ještě možnost podat ústavní stížnost. Musel by však argumentovat porušením základních práv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám