Hlavní obsah

Taxikáři mají strach. Dokonalá ochrana před útoky neexistuje

– Praha

Objednávání přes dispečink a bezhotovostní platby. Dvě věci, které by pomohly zlepšit bezpečnost taxikářů. Provozovatelé pražských taxislužeb ale připouštějí, že dokonalá ochrana proti útokům na taxikáře neexistuje. Reagovali tak na nedávné vraždy taxikářů.

Mezi taxikáři panuje strach. Vražda jejich kolegů se stále vyšetřujeVideo: Novinky

 
Článek

"Je těžké najít způsob, jak řidiče stoprocentně ochránit," řekl na dotaz předseda odborů Taxi Praha Pavel Jelínek. "Jak chcete zabránit v násilnostech člověku, který si do auta sedne s pistolí? Tomu žádná vysílačka ani GPS navigace předejít nemůže," uvedl s tím, že jeden ze zavražděných mužů, jejichž těla byla v pátek nalezena v pražské Uhříněvsi, byl jeho přítelem.

Foto: Novinky

Policisté a záchranáři na místě tragédie

Každá prevence je ale podle něho vítaná. Stejně jako další i on tvrdí, že největší nebezpečí plyne z toho, když do auta přisedne zákazník přímo z ulice. Jednatel Profi Taxi Miroslav Žežulka proto říká, že nejúčinnější ochranou cestujících i řidičů je důsledné objednávání vozidel přes dispečink. V takovém případě odpadá úplná anonymita, existují mimo jiné záznamy v podobě telefonního hovoru s dispečery.

Taxikáři bez peněz 

Další ochranou je podle majitele Student Agency a provozovatele Tick Tack taxi Radima Jančury postupné omezování plateb v hotovosti. Hotovostní platby tvoří ve vozidlech zhruba polovinu všech plateb a postupně by měly dále klesat až k ideální pětině všech transakcí. Výhodou bílých taxíků Tick Tack je ale jejich zaměření spíše na firemní klientelu, kdy je platba fakturou nebo jiným bezhotovostním způsobem podstatně častější. Podle Jančury totiž současná série vražd nevypadá na vyřizování účtů mezi taxikářskými mafiemi, ale spíše na obyčejná loupežná přepadení.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo nálezu dvou mrtvých taxikářů v Uhříněvsi. Archivní záběryVideo: Novinky

Bezpečnostní opatření kvůli podobným situacím mají řidiči pracující pro dispečink Profi Taxi v automobilech už od roku 2006. Žežulka ale podrobnosti odmítl komentovat s tím, že by se prozrazením efektivita celého systému podstatně snížila.

„Žádné nové informace k případu dvou mrtvých mužů nemáme. Kriminalisté potřebují čas na práci,” řekla v pondělí mluvčí policie Hana Jeřábková.

Policie o víkendu varovala před nebezpečím, které řidičům taxíků hrozí. V Uhříněvsi se našla těla mladíka a staršího muže, oba byli podle detektivů zavražděni v souvislosti se svým povoláním. Pražští kriminalisté aktuálně pátrají také po pachateli vraždy taxikáře, který byl nalezen v únoru v Praze 2. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám