Hlavní obsah

Dvojici mladých vrahů soud potvrdil výjimečný trest

– Zlín • Aktualizováno
Právo, Aleš Fuksa

Výjimečné tresty vynesl ve čtvrtek Krajský soud ve Zlíně nad pětadvacetiletým Slovákem Marošem Straňákem a jeho dvaadvacetiletým komplicem Davidem Šimonem. Oba mají podle rozsudku strávit pětadvacet, respektive jednadvacet let ve vězení.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Maroš Straňák a David Šimon (vpravo) před vynesením rozsudku

Článek

Dvojici mladíků vinila obžaloba z brutální loupežné vraždy seniora ve Slopném na Zlínsku. K tragické loupeži došlo podle státního zástupce Lea Foltýna v září 2011. [celá zpráva]

Útočníci podle Foltýna napadli starého muže v jeho domě. Nejdřív ho škrtili a poté bili do hlavy, zřejmě plynovou pistolí, kterou vlastnil Straňák. Důchodce do hlavy udeřili více než třicetkrát. Podle soudních znalců útok nemohl přežít. Utrpěl závažná zranění, například zlomeniny lebeční kosti, otok mozku či krvácení do mozku.

Pachatelé poté z domu odnesli tři tisíce korun a menší množství zlatých šperků za 14 tisíc, které důchodce vlastnil s manželkou. Oba obžalovaní od prvopočátku vinu popírají.

„Utrpení seniora bylo značné”

„Šlo o surový způsob zavraždění člověka. Je pravděpodobné, že utrpení bylo značné, ale není to prokazatelné. Obžalovaní uvádějí, že oni nejsou osobami, které by měly sedět v této síni. Máme ale dostatek důkazů, že tento trestný čin bez jakýchkoliv pochybností spáchali. Byla zde vysoká míra brutality a necitelnosti. Jejich čin nelze ohodnotit jinak než výjimečným trestem,“ zdůvodnil mimo jiné předseda senátu Radomír Koudela.

Rozsudek nenabyl právní moci. Oba muži se proti němu na místě odvolali. Případ tak již potřetí zamíří k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám