Hlavní obsah

Bývalý hokejista Padělek dostal za pojistný podvod podmínku

Jihlava
Aktualizováno

S tříletým odkladem trestu za pojistný podvod odešel v pondělí od jihlavského soudu bývalý hokejista Ivan Padělek. Brněnský chirurg Michal Kašpar a jihlavský ortoped Ladislav Čepera, kteří mu měli podle soudu s podvody pomáhat, dostali dvouletou podmínku. Všichni si ponechali lhůtu na odvolání, takže rozsudek není pravomocný.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ivan Padělek (vlevo) a chirurg Michal Kašpar na jednání soudu z 2. 4. 2012

Článek

Padělek se podle obžaloby dopustil pojišťovacího podvodu jako pojišťovací agent s pomocí dvou lékařů při přípravě smluv životního pojištění. Pojišťovnu podle žaloby připravili téměř o dva milióny korun a hrozilo jim vězení od dvou do osmi let. Všichni tři obžalovaní se cítili nevinní, jejich obhájci navrhovali v závěrečné řeči zproštění obžaloby.

Lékaři mohli odejít bez trestu

Padělek byl jako hlavní viník vedle tříletého trestu s podmíněným odkladem na čtyři roky navíc odsouzen k peněžitému trestu 200 tisíc korun, dohledu probační služby a zákazu činnosti v pojišťovnictví na šest let. Pokud by se oba lékaři k účasti na podvodech přiznali a projevili lítost, zřejmě by podle soudkyně Dagmar Koutníkové Trnkové mohli odejít bez trestu.

Uváděli prý nepravdivé údaje

„Žádné trestné činnosti jsem se nedopustil, při uzavírání smluv jsem postupoval podle metodiky," řekl Padělek. Podle závěrečné řeči státního zástupce Kamila Špeldy však bylo prokázáno, že při sjednávání pojistných smluv byly uváděny nepravdivé údaje.

Žalobce tvrdí, že si devětatřicetiletý Padělek nechával od lékařů potvrzovat výpisy z dokumentace klientů, které obsahovaly nevěrohodné informace o jejich zdravotním stavu. Lékaři dokumentaci klientů neměli, klienti se k nim prý někdy ani nedostavili. Šlo údajně o nejméně 40 takto uzavřených smluv, za které Pojišťovna České spořitelny na provizích v roce 2009 vyplatila téměř dva milióny korun.

Někdejší hokejový útočník Padělek je odchovancem jihlavské Dukly. V minulosti hrál například ve Vsetíně, Vítkovicích nebo v ruském Chabarovsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám