Hlavní obsah

Porodník zlomil dítěti vaz, u soudu dostal podmínku

Právo, Vladislav Prouza
Trutnov
Aktualizováno

Trestem dva roky s tříletou podmínkou a tři roky zákazu činnosti gynekologa a porodníka zaplatil bývalý primář porodnice ve Vrchlabí 87letý Alois Krul za smrt novorozence. Při komplikovaném porodu zlomil dítěti vaz.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozsudek Okresního soudu v Trutnově za přečin usmrcení z nedbalosti doposud nenabyl právní moci. „Zcela jistě se odvolám. Žádného pochybení jsem se nedopustil. Soud nebral v úvahu všechny okolnosti smutného případu, a hlavně řadu pochybností, které mají svědčit v můj prospěch,“ řekl Právu gynekolog Krul.

„Soudkyně nepřipustila další dokazování svědčící ve prospěch obžalovaného – hlavně znalecký posudek, který vinu doktora Krula zcela popírá,“ prohlásil ředitel Česko-německé horské nemocnice Vrchlabí senátor Vladimír Dryml (nezařazený).

„Rozhodla jsem na základě důkazů a znaleckých posudků. Další dokazování by bylo nadbytečné,“ kontrovala soudkyně Marcela Horváthová.

Případ mrtvého chlapečka z 1. srpna 2011 od počátku vykazuje neobvykle mnoho pochybností.

Dítě nebylo zdravé

Dítě mělo v okamžiku porodu vážit 5,16 kilogramu, což práci porodníků nesmírně ztěžovalo. Novorozencovu nadváhu způsobily podle Krula nadměrně zvětšená játra a břicho naplněné tekutinou. Krul společně s kolegou po úspěšné první fázi zprvu nijak zvláště komplikovaného porodu nakonec chlapečkovi zlomil vaz.

„Tělo po vytažení hlavičky představovalo příliš velkou překážku, o níž jsme nevěděli, a všichni, kdo paní viděli před porodem, nic patologického nezjistili. Nic neukázal ultrazvuk ani další předporodní vyšetření. Vše se bohužel projevilo ex post, kdy jsme zjistili, že dítě je vrozeně vadné, nikoli zdravé a pouze velké, z čehož vycházel soud,“ tvrdí Krul.

„Úspěch by u dítěte s takto velkým břichem nezaručoval ani císařský řez, který by ohrozil na životě samotnou rodičku,“ uvádí Krul.

Mnoho doplňků stravy?

Břicho a zvětšená játra mohly podle znalce z oboru toxikologie Viktora Voříška způsobit prodejci doporučované doplňky stravy, používané rodičkou v prenatálním období.

„Znalec řekl, že by k tomu mohlo dojít, pokud by tyto doplňky byly užívány ve velkých dávkách, což se neprokázalo,“ podotkla soudkyně Horváthová. Znalec Jaroslav Klán, zastupující farmaceutické firmy, naopak obhajoval faktickou neškodnost celosvětově užívaného preparátu z kategorie fitominerálů v dávkách uváděných rodičkou.

„Jde z pohledu porodnictví o naprostou raritu, kdy takto zvětšená játra a skoro litr tekutiny v břiše dítěte zkomplikovaly porod, který by rodička bez pomoci nepřežila. A o tu jsme posléze bojovali,“ podotkl Krul.

Porodnice je zavřená

Porodnice ve Vrchlabí je od loňského prosince uzavřená. Policie v souvislosti s ní vyšetřuje další případy. Dva se týkají úmrtí v nemocnici, další pak lékaře, který měl pracovat opilý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám