Hlavní obsah

Salačová prý žádala stavební firmu o fiktivní faktury na 10 miliónů

Praha

Krajský soud v Praze v úterý pokračuje po měsíční přestávce v projednání kauzy exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného s dalšími 10 lidmi z korupce. Na programu jsou výslechy svědků a listinné důkazy. Pauza byla způsobená nemocí člena soudního senátu a žádostmi advokátů o odročení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivana Salačová při příchodu k jednomu z předchozích soudních jednání

Článek

Jako první svědek měl promluvit Vladimír Kančev, který zastupoval firmu Pozemní a vodní stavby. Muž ovšem vypovídat odmítl. „Mohl bych si přivodit trestní stíhání,“ odůvodnil to soudnímu senátu.

Jeho předseda Robert Pacovský po jeho odchodu přečetl, co Kančev řekl policistům v přípravném řízení. Muž se základním vzděláním tehdy uvedl, že jím zastupovaná firma v letech 2008 až 2011 spolupracovala se společností FISA, vedenou spolupracující obviněnou Ivanou Salačovou. V roce 2011 jej prý Salačova požádala, aby vystavil faktury za neodvedené práce, přibližně za deset miliónů korun.

Chtěl bych upozornit, že toho pána jsem dnes viděl poprvé. Vůbec jsem o existenci toho člověka neměl tušení.
Rath k výpovědi svědka

Salačová mu to údajně odůvodnila tím, „že jsou nějaké vedlejší náklady na získání zakázky“. „Já jsem z toho usoudil, že se jedná o nějakou provizi, úplatek nebo něco takového,“ sdělil Kančev policistům. „Když chce někdo dostat práci, musejí se dát úplatky. Takhle to vyplynulo z jednání s paní Salačovou,“ dodal. Když několik miliónů přišlo na účet, tak je prý vyzvedl a vrátil Salačové. Celkem jí údajně přivezl asi šest až sedm miliónů.

„Nevím, jestli si vzpomínám, jestli nejsem popleten zprávami z médií, ale tuším, že to mělo být pro pana Ratha,“ odpověděl Kančev na dotaz policistů, pro koho měly být peníze určeny. Na otázku, proč se na všem podílel, Kančev uvedl, že chtěl dál pracovat pro firmu FISA a vyhovět Salačové.

Bradáčová prý zásobuje média 

„Chtěl bych upozornit, že toho pána jsem dnes viděl poprvé. Vůbec jsem o existenci toho člověka a jeho firmy neměl tušení,“ reagoval Rath.

Na výpovědi Kančeva lze podle něho sledovat „deformující vliv médií“. Opět se obul do státní zástupkyně Lenky Bradáčové, která podle něj od počátku propuknutí kauzy „zásobovala média informacemi, poloinformacemi nebo přímo dezinformacemi“ o vyšetřování.

„Zásadním způsobem ovlivňovala, mohla ovlivnit spoustu svědků,“ míní Rath. V této souvislosti poukázal na část Kančevovy výpovědi, v níž svědek zmiňoval jeho jméno s tím, že neví, zda není popleten zprávami z médií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám