Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu na vyřazení Krejčířovy vily z exekuce

Právo, ČTK, har

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Okresní soud pro Prahu-západ nepravomocně zamítl žalobu Kateřiny Krejčířové na vyřazení vily v Černošicích z exekuce, která je vedena na jejího manžela Radovana Krejčíře. Krejčířová se domáhala vyloučení vily za 23 miliónů korun z exekuce, protože dům údajně pořídila za peníze od Krejčířových rodičů a patřil jen jí.

Foto: Werner Beukes/SAPA, ČTK

Manželka Radovana Krejčíře Kateřina

Článek

Kateřina Krejčířová ve své žalobě tvrdí, že jí peníze na nákup nemovitosti, konkrétně 23 miliónů korun, poskytli v roce 1998 rodiče jejího manžela Radovana, Lambert a Naděžda Krejčířovi. Vilu prý navíc pořídila po zúžení společného jmění manželů, patří výhradně jí, do společného jmění nespadá, a nelze ji tak postihnout exekucí.

Tvrzení své snachy v pondělí k soudu přišla podpořit Naděžda Krejčířová. Ta potvrdila, že v roce 1998 její manžel předal Kateřině Krejčířové 23 miliónů korun na nákup domu. I kvůli tomu, že již před tím měl Radovan Krejčíř problémy se zákonem, tak prý jeho rodiče chtěli, aby dům patřil jen snaše Kateřině, a aby jí a jejímu synovi zůstal, pokud by se s Radovanem Krejčířem něco stalo.

Soudce Lubomír Křikava ovšem jejímu svědectví neuvěřil. „Myslím, že tady šlo o výpověď účelovou, připravenou tak, aby vyhovovala právě žalobkyni,“ uvedl soudce.

Cenu navýšili na 144 miliónů  

Poukázal na to, že zatímco si Naděžda Krejčířová dobře pamatovala údajné darování miliónů Kateřině Krejčířové, nevzpomněla si na okolnosti dřívějšího pobytu svého syna ve vazbě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Matka uprchlého podnikatele Naděžda Krejčířová

Nevěrohodnost Naděždy Krejčířové podle Křikavy vyplývá i z toho, že zatímco Radovan a Kateřina Krejčířovi údajně neměli dostatek vlastních peněz na nákup nemovitosti, v pozdějších letech na vile prováděli řadu úprav a nakupovali vybavení s tím, že cena domu měla v roce 2011 činit šest miliónů eur (tehdy asi 144 miliónů korun).

I proto soudce dospěl k závěru, že peníze, za které Kateřina Krejčířová nemovitost pořídila, nepocházely z daru od rodičů jejího manžela.

Manželka k soudu nepřišla 

Křikava navíc uvedl, že podle exekučního řádu se za majetek spadající do společného jmění manželů považuje pro účely exekuce rovněž majetek, který není součástí společného jmění jen proto, že byl smlouvou rozsah společného jmění zúžen.

„To je myslím právě tento případ. Pokud by společné jmění zde nebylo zúženo, dům by byl nabyt právě do společného jmění žalobkyně a Radovana Krejčíře. A jako takový už je v exekuci postižitelný,“ uzavřel soudce.

Pokud by pondělní rozhodnutí nabylo právní moci, mohl by exekutor luxusní vilu prodat. Lze ovšem předpokládat, že si Krejčířová podá odvolání. Ona sama se jednání neúčastnila, její právní zástupce uvedl, že jí jihoafrické úřady odebraly cestovní pas.

Exekuce na 48 miliónů  

Exekuce se týká téměř 48 miliónů korun, které Krejčíř dluží společnosti Frymis. Uprchlý podnikatel firmu poškodil tím, že jí v 90. letech nevrátil ani nezaplatil akcie Teplárny Otrokovice. Později byl za podvod s akciemi odsouzen na šest let vězení.

V rezidenci je mimo jiné tajná místnost, squashové kurty, luxusní mramorové schodiště nebo obří akvárium, v němž Krejčíř choval žraloka. O dům, ze kterého Krejčíř před více než sedmi lety policistům při domovní prohlídce utekl, málem přišel už v roce 2011. Tehdy jeho manželka zapomněla uhradit daň z nemovitosti 4314 korun, a finanční úřad proto dům na několik dní obstavil.

Foto: Právo

Vila v Černošicích u Prahy, ve které žil před útěkem Radovan Krejčíř.

Podnikatel Krejčíř je v Česku stíhán v souvislosti s rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činností. V ČR byl odsouzen, zatím nepravomocně, k 11 letům žaláře. Od roku 2007 pobývá v Jihoafrické republice, kam dorazil na falešný pas přes Seychely. Česko žádá o jeho vydání. Krejčíř má problémy se zákonem i v Jihoafrické republice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám