Hlavní obsah

Policie stíhá starostu za podvod, měl způsobit škodu za 40 miliónů

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní Bukovsko

Policisté stíhají 54letého starostu jihočeského městyse kvůli podezření z dotačního podvodu a také za to, že prý zmanipuloval výběrové řízení. České republice, zastoupené Státním fondem pro rozvoj bydlení, tak prý způsobil škodu za bezmála 40 miliónů korun. Podle zjištění Práva se jedná o starostu Dolního Bukovska na Českobudějovicku Františka Mazance (ODS).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Kriminalisté Jihočeského policejního ředitelství obvinili v uplynulých dnech starostu jedné obce v Jihočeském kraji, čtyřiapadesátiletého muže. Kriminalisté, kteří se specializují na vyšetřování nejzávažnější hospodářské trestné činnosti – na rozkrývání dotačních podvodů a podobné delikty – starostu viní ze zločinu dotačního podvodu,“ informoval v tiskové zprávě v pátek mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Obviněný zástupce městyse podle policistů zažádal u Státního fondu rozvoje bydlení, v úmyslu získat pro jiného majetkový prospěch, o dotaci ve výši bezmála 40 miliónů korun.

Stavět se měly tři bytové domy s jednašedesáti byty. Dotace byla poskytnuta a obec z ní při realizaci svého záměru vyčerpala více než 20 miliónů korun.

Smlouvu podepsal dříve, než měl

„Starosta však rozvojovému fondu předložil listinné materiály obsahující nepravdivé údaje, ty však byly rozhodující pro kladné posouzení žádosti. Konkrétně předložil doklad o provedeném výběrovém řízení na dodavatele stavby a smlouvu o dílo,“ upozornil Matzner.

Kriminalisté prý prokázali, že starosta podepsal se stavební společností smlouvu o dílo již několik dnů před podáním nabídek ostatních uchazečů, to znamená také několik dnů před „otevíráním obálek“.

„Zadávací řízení tedy jednoznačně neproběhlo v souladu se zákonem, což je také jedna z podmínek přidělení dotace. Starosta tak svým jednáním, jako zástupce či představitel obce, potažmo městyse, způsobil České republice, zastoupené Státním fondem rozvoje bydlení, škodu ve výši bezmála 40 miliónů korun,“ zmínil Matzner s tím, že pomyslnou korunu tomuto dotačnímu podvodu dala i stavební firma, která takto podvodně získanou zakázku nedokázala ani dokončit ve lhůtě.

Starostovi obce, která má téměř 1500 obyvatel, tak nyní hrozí až deset let vězení. V pátek se Právu po telefonu nevyjádřil. „Zatím se nebudu tímto způsobem vyjadřovat,“ reagoval na dotaz Mazanec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám